Byggahus.se

Behandling av fasad timmerhus

 1. S
  Medlem · 1 inlägg

  Sollund

  Medlem
  Jag är nybliven ägare till ett timmerhus från 1977. Har förstått att de tidigare ägarna inte gjorde typ nånting med dess fasad i flera decennier. Vad jag förstår finns det en del olika bud om vad man behöver göra med timmerhus, en del säger att det går bra obehandlat, en del säger absolut inte. Det har inte blivit några fuktskador vad jag kan se, däremot lite poröst i ytterfibrerna på några platser.

  Det är oklart ännu vad det är för tidigare behandling, troligen lasyr men är lite osäker eftersom det ser så "bränt" ut. Jag vill behålla det naturligt och inte måla på mig merjobb, så funderar på hur jag ska ta hand om det på bästa sätt. Har läst på lite om lasyr, täcklasyr, tjärvitriol, tjära, järnvitriol. En påläst person i byggranschen jag pratade med idag menade att jag behöver grundlasera och sen täcklasera för att täcka dessa ojämnheter. Helst vill jag inte ha nån täckande färg alls utan vill kunna se ådringen i träet, antar att hans förslag gör att det blir jämnt.

  Behöver också fixa till fönstren och funderar lite på att lätta upp nyansen där så det blir lite mer kontrast. Första idéen var grå-dalablå, för att ge det lite traditionell stil. Men så har jag börjat tänka lite mer i termer av olika bruna/grå nyanser istället. Känns lite mer modernt. Är det någon här som har timmerhus och som har tips på behandling av fasad och fönster? Tacksam för kunskap och kreativa idéer.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.