personstarthumb-up

Behandla takpannor mot mossa

83k läst  65 svar

 1. R
  Bannad Nivå 12
  Hej,
  Har ett hus från 90-talet med svarta pannor. Har inte så mycket mossa men vill ta kål på de som finns där. Nån som testat julas mossdödare? Samtidigt tänker jag att de tar väl typ ett år för att veta om de funkar eller dör de rätt omgående och går det sen att blåsa bort mossan med högtryckstvätt lätt?
  Finns det även nåt medel man kan spruta ut som skapar nån sorts hinna på pannorna för att förlänga livslängden på dessa?
  http://www.jula.se/taktvatt-5-l-500335
   
 2. K
  Medlem Nivå 1
  Har fått tips av en besiktningsman att spänna en koppartråd längs med nocken (på bägge sidor) och låta regnet göra jobbet.

  Tydligen ska mossan inte gilla utfällningarna som kommef från kopparn.

  Ej prövat ännu.


  Sent from my GT-I9300 using Byggahus
   
 3. R
  Bannad Nivå 12
  jo sånna olgligheter har jag också hört talas om men grannarna kommer nog ha synpunkter. Nån som testat produkten ovan från Jula?
   
 4. A
  Medlem · Nivå 15
  Vad menar du med olgligheter?
  Olagligt, förklara? Koppartak kontra koppartråd?
   
 5. R
  Bannad Nivå 12
  hmm ja de kanske inte är det då, var nån som sa de bara.
   
 6. S
  Medlem Nivå 2
  Kan rekommendera Bensalkonklorid. Detta medel säljs högkoncenrerat och ska späs ut med vatten. Sen är det bara och köra på med ryggsprutan.
  http://bensalkonklorid.com/

  Grannen använde detta förta året med gott resultat. Det blev bra mycket billigare än exempelvis Jape Grönfri.
   
  Åsa Lund gillar
 7. R
  Bannad Nivå 12
  okej. men hur mycket vatten skall 500ml blandas med?
   
 8. S
  Medlem Nivå 2
  ImageUploadedByByggahus.se1366952245.442962.jpg
  Grannens tak var fullt av mossa, så han blandade till en 3% blandning.
  Rekommenderat är annars 1,6%
   
 9. D
  Gäst
  Och hur mycket har man på taket och hur applicerar man det? Bara på takåsen och låter gravitationen och regnet göra resten eller går man på hela taket och sprutar?
   
 10. S
  Medlem Nivå 2
  Sopa bort det värsta mossan först med en kvast. Sen sprutar man på lösningen med ryggspruta och låter väder och vind sköta resten. Tänk på att rengöra rännorna lite då och då så att det inte blir stopp.
  Bensalkonklorid finns i många antimögel medel, fast då under annat namn. Men här köper du det högkoncentrerat och blandar själv.
  Detta medel är jäkligt bra.
   
 11. G
  Medlem Nivå 3
  Jag fick hem en flaska av det där häromdagen faktiskt. Var inte så farligt dyrt, så jag tänkte att jag provar. Har några mossiga tegelpannor liggandes på marken jag tänkte testa på först innan jag klättrar upp på taket. Ge mig över helgen så kommer testrapport :)
   
 12. R
  Bannad Nivå 12
  låter bra. Funkar det så köper jag en halv liter och sprutar lite hehe
   
 13. R
  Bannad Nivå 12
  Betyder detta om jag ska tillverka 31 liter med vätska så krävs 30 liter vatten och 1 liter av giftet?
   
 14. svartöra
  Medlem · Nivå 10
  Rätt uppfattat.

  Om någon undrar hur bensaltensid verkar så finns det information i en undersökning av Folksam, http://www.folksam.se/polopoly_fs/1.37376!/folksams test_mögelskadade_träfasader.pdf

  I princip kan man säga att det är ett aggressivt diskmedel. Cellmembranen hos alger och mossor gillar inte detta utan spricker, och organismen dör.

  Vidare så består Tak GTI (enligt säkerhetsdatabladet) av en lösning av 10% bensaltensid. Sprayflaskan verkar späda cirka 1:100.

  Jag har själv nyligen köpt bensaltensid och sprutat ut med en begagnad takGTI-flaska, men jag har en känsla av att verkan blir bäst på tak utan tjocka mosslager. Vi får se. Har inte mossan släppt om någon månad blir det propplösare (natriumhydroxid) i stället, enligt tips i någon annan tråd här.
   
 15. M
  Medlem Nivå 1
  Enklast är att använda en lågtrycksspruta och lägga på. Jag har enbart erfarenhet från Grön-fri men det är liknande produkter.

  Mossan och påväxten dör. Beroende på taklutningen så försvinner det olika fort. Mossklumpar ligger kvar ganska länge och risk finns då för återväxt.

  Men det är ett skonsam behandling för takpannorna. Högtryckstvätt skulle jag aldrig rekommendera eftersom det tar med ganska mycket färg. Med hetvattentvätt kan man sänka trycket eftersom påväxten dör. Sedan kan man med fördel impregnera pannorna med exempelvis grön-fri eller liknande så kommer inte påväxten tillbaka lika snabbt.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: