Byggahus.se

Behålla plastmatta?

 1. L
  Medlem · 35 inlägg

  Lainez

  Medlem
  Hej, vi har ett badrum med plastmatta på väggar och golv, den på golvet ser helt ok ut men den på väggarna är vit/gul och tråkig så tänkte kakla endast väggarna
  1 är detta en dum idé eller bör man göra på annat sätt?
  2 försökte riva bort en del av plastmattan på väggen men den hänger inte riktigt med, bör man istället kakla utanpå den? Förslag?
  3 om man nu väljer att bara kakla väggarna, hur högt sätter man kaklet ovanför golvet?
  Tacksam för svar
   
 2. T
  Medlem · Blekinge · 7 629 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Du måste ju ha ett tätskikt under kakel. En hel plastmatta är ju godkänt som tätskikt men din matta är kanske till åren kommen och inte kompatibel med dagens kakelfix.
  Du behöver nog riva bort all plastmatta och det ska bli bra. Sedan jämnar du väggar och ny plastmatta eller nytt tätskikt och sedan kakel.
   
  • Laddar…
 3. L
  Medlem · 35 inlägg

  Lainez

  Medlem
  Ok, vet inte hur gammal den nuvarande plastmatta är så kanske bäst att försöka riva bort den.
  Hur högt ovanför golvet sätter jag det nya kaklet sedan? Finns det någon standard?
   
 4. B
  Medlem · Stockholms län · 23 953 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Det kan ju vara bra att tänka på hur gammalt tätskiktet på golvet är också. Man räknar med att den tekniska livslängden är kring 20 år och om det snart är dags att byta ut golvet är det ju då inte kul att behöva riva kakel på väggarna för att komma åt.
   
  • Laddar…
 5. B
  Medlem · 51 inlägg

  brasklappen

  Medlem
  Det är inte alla våtrumsmattor som man kan kakla på och ska du börja riva tätskiktet och göra om väggarna kan det nog vara en idé att göra golvet samtidigt. River du tätskiktet så bör du byta golvbrunn om den är äldre än 1990 samtidigt.
  Ett annat alternativ kan vara att måla väggarna. Jag målade mina väggar (någon form av vinylklädd våtrumsskiva från 70-talet) med väldigt bra resultat. Använde Alcro tät våtrumsfärg som man kan bryta i valfri kulört. Torka av tapeterna med t-röd innan så att så mycket som möjligt av mjukmedlet försvinner. När mjukmedel finns kvar så kan det bli lite "klibbigt".
   
 6. B
  Medlem · Västra Götalands län · 74 inlägg

  Blandarkungen

  Medlem
  Tänk också på regelavståndet, ibland kan det inte vara lämpligt att kakla då konstruktionen kanske rör lite på sig. Med Våtrumsmatta behöver man inte ha samma regelavstånd då den flexar lite mer.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.