Byggahus.se

Beg ups?

 1. M
  Medlem Nivå 9
  Behöver en ups till hemautomationen. Har sett att det säljs beggade utan batterier. Funkar det med ett gel bilbatteri? Plats har jag så det är inget problem.
   
 2. M
  Anonym
  Det är nog olika mellan olika märken och modeller om de har 12-volt-batterier. Jag har kört äldre APC ups'er med 12v batteribank. Dock inte bilbatterier men i nödfall så funkar det nog.
   
  Redigerat av moderator 18 jan 2015 23:28
 3. B
  Medlem · Nivå 11
  Se upp om du använder ett batteri med andra mått än originalet, så det inte får plats i kapslingen. På många UPS är batterikretsen inte isolerad från matande nät, och är därför helt inkapslad i UPS-höljet. Använder du ett externt batteri på en sådan UPS blir batteripolerna spänningsförande med en farlig spänning relativt jord. En isolationstransformator före UPS löser problemet, men den kostar pengar och måste tyvärr klara hela lasten, inte bara laddning av batteriet.
   
 4. M
  Medlem Nivå 9
  Aj då, tanken var att använda bilbatterier och ha dessa på utsidan för att få lite längre aktionstid. Det skulle inte fungera att kapsla in batterierna separat?
  En ny ups med bra kapacitet kostar ju en hel del.
   
 5. A
  Medlem · Nivå 19
  Det fungerar med externa batterier. Ett problem är som sagt att det blir farlig spänning vid batteripolerna och det kan du lösa genom att kapsla in dem. Ett annat problem är att UPS:en inte säkert är dimensionerad för drift under längre tid än originalbatterierna räcker. Därför bör du inte lasta den fullt under lång tid.
   
 6. B
  Medlem · Nivå 11
  Ska du köpa nya batterier så köp inte bilbatterier. De är optimerade för att ge mycket höga strömmar under kort tid,och är i gengäld sämre på andra sätt. De har kortare livslängd och de tål inte djupurladdningar. Det blir mer kostnadseffektivt med en annan typ av batteri. Då behövs t.ex inte lika många Amperetimmar på batteriet för att få en viss drifttid.
   
 7. M
  Medlem Nivå 9
  En amperetimme är en amperetimme oavsett batteri? :x

  Ett alternativ skulle ju kunna vara en inverter. Finns ju sådana som växlar automatiskt från nätet vid strömbortfall. Kruxet blir väl den dippen som uppstår i växlingen antar jag.
  Hemautomationen går på 24V dc skulle man kunna sätta några rejäla kondingar för att klara reläväxlingen?
   
 8. B
  Medlem · Nivå 11
  Bilbatterier är inte gjorda för att "cyklas", dvs laddas ur och sedan laddas igen. Använder du bilbatteriets alla Amperetimmar så förstörs det väldigt snabbt. Även om du inte laddar ur bilbatterier helt så har de kortare livslängd än andra typer.

  Det finns några parametrar, bl.a kapacitet, livslängd, max-ström, pris.
  Bilbatteriet är optimerat på pris och max-ström, men är dåligt på de andra.
   
 9. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  Mattiaz : En Ah är en Ah, MEN olika batterier har olika förmåga att ge effekten från sig. Ett "bilbatteri" t.ex. är designat för att kunna ge MYCKET hög ström under en kort tid och heller inte laddas ur för mycket mellan laddningarna. Ett "fritidsbatteri" däremot är gjort för att leverera en lägre ström, men under en lång tid och dessutom kunna urladdas djupt innan det behöver laddas. Det gör att t.ex 8A under 10 timmar kan skilja sig från 125 A i 38 minuter trots att det är totalt 80Ah i båda batterierna.
   
 10. A
  Medlem · Nivå 19
  Frågan är delvis vad du vill åstadkomma. Bilbatterier är förhållandevis billiga men tål inte många cykler. En amperetimme är bara en amperetimme när batteriet är nytt och laddas ur på 20 timmar. Om det är fråga om att stå som backup och normalt aldrig användas fungerar ett bilbatteri bra. Om det kommer att laddas ur ofta kommer det inte att hålla så länge. Normalt är UPS:er elaka mot batterierna när de används. Det är batterier som tål att lastas med en hög ström. Att antalet cykler är lågt är inte ett problem om man inte har strömavbrott mycket ofta. Många gånger är syftet bara att ge backup i några minuter. Länge nog för att hinna spara det man håller på med och stänga av datorn kontrollerat.
   
 11. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Nej, som HasseTeknik och Avemo skriver så är det *inte* så. Hur du tar ut din effekt påverkar väldigt mycket hur mycket energi du kan få ur ditt batteri och hur det kommer att klara sig i längden beroende på vilken typ av batteri det är. Se exv. http://batteryuniversity.com/learn/article/what_is_the_c_rate för lite tumregler om vad du kan förvänta dig. Blysyrabatterier är generellt dåliga på att leverera mycket ström under lång tid. (Du hittar fö massa annan nyttig info om olika typer av batterier på http://batteryuniversity.com).

  Som Avemo säger så går det att ha backuppbatterier länge om de inte används. Jag har i telecombranschen sett 30 år gamla blysyrabatterier och hört talas om 100 år gamla batterier som fortfarande var helt OK. (I en telefonväxel så har man ingen inverter osv. på batteriet dock eftersom utrustningen i sig går på 48V. Det är vid växelströmsdrift som man transformerar ner och likriktar istället. ;))
   
  • Laddar…
 12. M
  Medlem Nivå 9
  Kanske ska förklara syftet lite bättre :)
  Hemautomationen drivs med 24v dc. Det jag vill uppnå i första hand är att larmfunktionerna bibehålls även vid strömavbrott. Om vi tex är borta över helgen eller så. Strömförbrukning på hemautomationen ca 200mA i viloläge. Sedan hade det ju varit smidigt med ett uttag som har ström även vid strömavbrott.

  Så eg kanske en ups är fel pryl för mig?
   
 13. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  Det går ju att trassla till det om man vill. Tas ju bara c:a 5 Ah / dygn för automationen, så batterierna behöver ju inte vara så stora om inte lasten på UPS är stor. Klara ju lätt 1 vecka med 60 Ah batteri och inget på UPS. Kanske ett system liknande detta kan vara något?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Skärmklipp.JPG
   
 14. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Ja. :) Du skall ju ha direkt batteribackup istället (dvs 2x12V). Jag vet inte på rak arm om några speciella utrustningar för det för hemmabruk, men du borde kunna driva det rakt av som man gör i båtar/bilar, dvs ha tillräcklig stor smart 24V laddare till en batteribank och ta ut dina 200mA direkt från batterierna. Det finns speciell apparatur för att exv. kunna se kvarvarande kapacitet och uttagen effekt osv. mest för 12V men också för 24V. Så ev. kan du komplettera med sådant. (Exv. http://www.cactusnav.com/nasa-marine-clipper-battery-monitor-p-10172.html).

  Notera att du slipper farlig potential vid batteribanken med den här lösningen. Köp två fritidsbatterier och seriekoppla (rekommendationen är att ha två identiska batterier, men det är inte riktigt lika kritiskt vid seriekoppling som vid parallellkoppling) och anslut exv. någon sådan här laddare: http://www.ctek.com/se/sv/chargers/24v. Om du vill ha något enstaka uttag så går en billig inverter för lastbilsbruk bra att koppla till lite beroende på hur mycket ström du skall ta ut.

  P.S. Glöm inte avsäkring från din batteribank. Batterier kan lämna otrevligt mycket ström vid kortslutning. Med två batterier så kan du i stort sett svetsa (med tre i serie så går det tom bra att svetsa med ett par startkablar och en svetspinne).
   
  Redigerat 19 jan 2015 15:30
 15. A
  Medlem · Nivå 19
  En växelriktare har alltid en viss tomgångsförbrukning. Jag har inte mätt var den hamnar för en UPS, men för växelriktare för båtbruk med mera kan det ligga på knappt en ampere. Om huvudsyftet med batterierna är prylar som behöver 0,2 ampere 24 volt så bör du inte koppla in en UPS på samma batteri. Skaffa hellre då en växelriktare som du kan koppla in på batterierna vid behov, men som inte drar något från batterierna i händelse av strömavbrott när du är bortrest.

  Om du inte har strömavbrott väldigt ofta tror jag att vanliga bilbatterier kan vara rätt val för dig. I alla fall om du behöver så stor kapacitet. De tål som sagt inte många cykler, men du behöver inte heller många cykler. De kommer att ta slut av ålder innan du cyklat dem för många gånger i alla fall. Batterier som är gjorda för fler cykler är dyrare.