Byggahus.se

Både svag/stark belysning med dimmer & LED-spottar?

6k läst  15 svar

 1. E
  Medlem Nivå 5
  Jag och sambon (ja mest han kanske...) har byggt om/renoverat vårt uterum.

  I taket sitter nu 14st inbyggnadspottar (IKEA Häggum Sockel GX53) som är anslutna till en Fibaro Dimmer 2 med bypass 2 (0,5W->250W). Vi har även testat med en Elko RS 400 Dimmer.

  Vi har inte haft problem med blinkade lampor och/eller brummande ljud. Däremot vill vi gärna kunna använda dimmern till ställa in "mysbelysning" i uterummet. Dock tycker vi att det är på tok förljust även i minimumläget.

  Vi har testat med IKEAs egna LED-lampor (600 lumen 8,5W). Fibaro dimmern verkar även vara inställd på att gå ner till minimum ljusnivå av 1% (efter egen självkalibrering).

  Beror problemet på själva lampan och/eller LED-tekniken i sig eller finns det möjligtvis andra bättre LED-lampor som eventuellt kan ge ett svagare ljusflöde i minimumläget?

  Förslag mottages tacksamt på vilka vi i såna fall bör införskaffa istället (400 lumen räcker nog och helst en spridningsvinkel på ~36 grader samt sockel gx53).

  Om det nu inte finns några lämpligare lampor så bör väl en 400 lumen lampa ge ett svagare sken även i minimumläget (kontra samma modell med 600 lumen)?
   
 2. S
  Medlem Nivå 7
  Jag hade liknande frågeställning i badrummet, där ljuset blev på max vid ca 30% på dimmern och flimrade vid lägsta läget. Elektrikern kopplade på ett motstånd (bottenlast) på slingan för att dimmern skulle kunna jobba längre ner, och det funkar bättre och flimret försvann, dock inte perfekt. Det är 230V-system med 10 st Philips 4W GU10 och dimmern är Schneider 100W.
   
 3. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Var någonstans står det att denna armatur är dimbar?
   
 4. M
  Medlem Nivå 6
  Vi satte in LED-spots i ett rum och Halogen i ett annat när vi gjorde om förra året, och trots att båda sorterna är dim-bara så är lägsta nivån väldigt mycket högre för LED-spottarna och vi kommer inte sätta in fler såna i rum där vi vill kunna få svagt och mjukt/gult ljus.
   
 5. E
  Medlem Nivå 5
  om du syftar på IKEA.s lampor så:
  Bra att veta:
  Dimbar.
  Ljusfärg; varmt dagsljus (2700 Kelvin).
  Tänds omedelbart när du sätter på den.
  LED livstid ca. 25,000 timmar.
  IKEA. Modell LED1433X9. Energieffektivitetsklass: A+. Energiförbrukning: 9 kWh/1000h.
   
 6. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Lustigt, jag hittar två modeller av Häggum på Ikea och ingen av dem nämner ordet dimbar.
  http://www.ikea.com/se/sv/search/?query=häggum

  Nåja, GU/GX5.3 innebär 12 V, halogen eller LED. Drivdonet i armaturen måste alltså kunna hantera båda, eller tvärtom, det lilla drivdonet i LED-lampan måste kunna hantera en traditionell energibegränsande dimmer eller den typ av dimring som drivdonet i armaturen använder, som i sin tur måste kunna hantera den externa dimmer som används. Det är upplagt för problem. Om problemet ligger i den externa dimmern har nog Sulfobus det hetaste tipset, en bottenlast som sänker energin från dimmern i dessa lägsta läge. Lite tråkigt att elda för kråkorna bara.

  Problemet är att LED behöver så otroligt lite energi för att lysa med full styrka, och små LED-lampor i GU-sockel har ju inte plats för något intelligent drivdon. Så det gäller att få de två dimrarna att gå ned så lågt att glödljus hade slocknat för länge länge sedan.
   
 7. E
  Medlem Nivå 5
  GX53 Ny sockeltyp enbart för LED ingen halogen....

  Bypass 2 är i princip en bottenlast och ska därmed ha möjlighet att kunna driva LED med 0,5W...
  Men det är väl kanske så att LED kräver så ytterst lite för att lysa och då helt enkelt lyser för starkt även om man dimmrar så mycket man kan.
   
 8. E
  Medlem Nivå 5
  Vi bytte alla våra lampor till 400 lumen men tror inte det blev nån direkt skillnad utan att det egentligen är max effekten som blivit svagare.

  Vi upptäckte dock att vår ljuskrona med 6 levande ljus gav betydligt mer ljus än vi räknat med så mysigt går det att få utan spottar.
  Så vi är ganska nöjda trots allt :)
   
 9. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Det låter rimligt att den enda skillnaden är det maximala ljusflödet...för det saknas fortfarande information om att dessa lampor över huvud taget går att dimma... Då blir det typiska symptomet att lägsta nivån är väldigt stark och att den reglerar dåligt (olinjärt) däremellan.
   
 10. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Men då man envisas med att baka in styrsignalne i strömförsörjningen så blir det lätt på det här viset.
  Om TS mfl skaffar riktiga drivdon med separat ingång för dimmerfunktionen så kan man lätt reglera 0-100 %.

  Vad nu många försöker är att dimmers som råkade fungera med glödlampor med dess brister att få det att fungera med LED.
  Det är som att får en bensinbil att gå på diesel.

  Protte
   
  • Laddar…
 11. Dracula
  Medlem Nivå 7
  Jag puffar tråden. Den är några månader gammal ser jag.

  Hur gick det för trådskaparen?

  Jag kan se att både armatur o anpassad led-lampa är dimmbar, enligt IKEA´s hemsida. Om IKEA skriver dimmbar så tror jag faktiskt att den är dimmbar från "Mysbelysning" till full patte. Var det något annat fel i installationen?
   
 12. E
  Medlem Nivå 5
  Vi har inte använt lamporna så jättemycket under sommaren, är ju ljust ganska länge på kvällarna, men när vi satt där i helgen så använde vi spottarna och visst det är ganska ljust men vi satte nog upp några för många för det utrymmet.

  Vi styr lamporna via mobilen (vilken programvara och hur det är uppsatt är mest sambon som har koll på) men när man har lamporna på 1% så händer det ibland att nån 1-2 börjar blinka, ökar man till 2% lyser alla stabilt.

  Vi har dock inga problem med att det surrar eller flimmrar, de problemen tycker jag är värre.

  Vi satte upp 14 lampor, på en av dessa har några av dioderna gått sönder men vi har inte orkat ta oss till IKEA än för byte.

  Installationen är gjort av behörig elektriker.
  Vi har inte gjort några mer förändringar/försök för att se om det går att få till mer myspysbelysning finns andra saker att lägga tid på.
   
 13. F
  Medlem Nivå 10
  Vill man ha mysbelysning med dimmade LED rekommenderar jag att man använder LED-lampor som ändrar färgtemperatur när de dimmas. Det finns en hel del bra GU10-LED-lampor med denna egenskap. Vet inte hur det är med andra sockeltyper.
   
 14. Dracula
  Medlem Nivå 7
  Mängden spottar är klart avgörande också, men även om du har 20 takspottar i ett rum så skall man ju kunna gå svag mysbelysning. Jag vill reda ut detta, för jag tänkte själv införskaffa spottarna, om jag inte finner några andra prisvärda som är vinklingsbara, dimmbara, led och 230v utan trafo. Jag kanske ska ringa IKEA o luska lite.
   
 15. E
  Medlem Nivå 5
  Jo klart man ska kunna få mysbelysning men vi anser att lägsta vi får är lite för ljust.
  Luska gärna. Får du nåt bra svar / resultat så skriv gärna här.
  Jag chattade med dom men tyckte inte jag fick så jättebra svar men det beror väl på vem man får tag på.