Byggahus.se

Avstånd bastulavar och ryggstöd

 1. E
  Medlem Nivå 5
  Hej,

  Mitt namn är Martin. Jag och min fru håller på att bygga en bastu på vår övervåning (villa). Nedan är en bild på basturummet (uplights-spottar, Ledify bastu-LED, bakom ryggstöden, se röda punkter):

  [​IMG]

  Har nu kommit till montering/placering av bastulavar. Till vänster i bild ska vi ha en överlav, 50 cm bred. Nedanför denna sitter sedan en nederlav, också 50 cm bred, men inskjuten 10 cm under överlaven så att 40 cm "sticker ut" framför överlavens kant. Nederlaven fortsätter sedan som ett "L" utefter övre väggen i bild.

  Bakom överlaven och bakom nederlaven högst upp i bild ska ryggstöd monteras. Jag bygger dessa själv, bestående av 2 st längsgående 21x90 bastulav-brädor, med en distans till bakvägg, eftersom det är där emellan uplights-spottarna ska monteras. En idébild på ryggstödet från nätet:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-12-29_23-59-25.png


  Har lite frågor kring vilka mått som skulle vara lämpliga:

  1) Ryggstödens distans till bakvägg: Montagehålet för en LED är 12 mm i diameter. Å ena sidan vill jag inte att LED-spottarnas ljusflöde uppåt hindras alltför mycket av ryggstödet, men samtidigt vill jag inte att ryggstödet ska ta för mycket plats av bastulavens sittyta. Skulle en distans på 21 mm bli bra? Isåfall "tar" ryggstödet 21+21 mm = 42 mm. Lämpligt? Vilket avstånd har ni?

  2) Ryggstödens höjd över bastulav: Vad är en lämplig höjd, mätt från ryggstödens nedre del? Som sagt, ryggstöden består av 2 st liggande 21x90 bastulav-brädor, med 12 mm emellan, alltså en total höjd på 192 mm.

  3) Bastulavarans avstånd till bakre vägg: Enligt rekommendation bör man ha ett avstånd mot bakre vägg. Med tanke på 1) ovan, för varje millimeter jag ökar avståndet mellan bastulav och bakre vägg "inkräktar" ryggstödet mindre och mindre på bastulavens sittyta. Dock, samtidigt kommer det ju se konstigt ut att ha en alltför stor glipa mot bakväggen. Vad skulle vara en lämpligt avstånd? Vad har ni?

  Tack på förhand.

  mvh Martin
   
 2. N
  Medlem · Nivå 4
  Hej Martin, här några synpunkter och för hoppningsvis ett par svar:

  3. Du behöver bara en liten luft/vattenspalt mellan lav och vägg, ca 8-10mm. I min bastu fixar jag detta med ett par plywood-fyrkanter 50x50x8 som är svartmålade i kanten för att inte synas när de sitter på plats

  2. Fundera på om du inte ska vinkla ryggstödet som på bilden. Då slipper du att få en kant i ryggen sedan. Jag tycker kanske övre laven blir något smal - särskilt med ryggstödet. Förstår att utrymmet är begränsat, men 60cm kanske vore att föredra

  3. Tycker dörren ska öppna utåt - du vill inte ha den i basturummet där det ändå är ont om plats.
   
 3. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  3 VIKTIGT : Bastudörr ska alltid gå utåt ! Om en person inne i bastun " tuppar av", så ska den personen inte kunna hamna framför dörren och blockera den !
  Med rätt fixad dörr, så kan du flytta ut fotsteget lite och bara fasa bort lite av hörnet närmast dörren.
   
 4. E
  Medlem Nivå 5
  Hej,

  Tack för svar. Angående dörren så är bilden fel. Dörren är av glas och är av en "saloon"-typ, d.v.s. kan öppnas åt båda håll, både utåt och inåt. Dagligdags ser jag att vi öppnar den utåt, eftersom den annars riskerar gå på benen på de som sitter på nedre lav, närmast utgången.

  Angående bastulavarnas avstånd till bakre vägg: Jag inser att jag inte behöver speciellt mkt luftspalt. Kanske som du säger 10 mm. Dock, som jag nämnde "förlänger" jag vänstra, övre lav samt nedre lav, överst i bild, med varje mm jag ökar avståndet. Därmed inverkar ryggstödet mindre och mindre på sittytan för varje mm jag ökar avståndet.

  Angående övre lavens djup: Jo, jag hade helst sett 60 cm där också. Dock, är som du säger avståndet begränsat. Det är maximalt 95 cm totalt avstånd mellan vägg till vänster i bild fram till dörren. Det tvingade mig att välja 50 + 40 cm som lavar.
  Bastulavarna har jag för övrigt byggt ihop nu i helgen (2 x 50 cm). Men några cm har jag kvar upp till 95 cm...

  Förstår att vinklade ryggstöd skulle vara att föredra. Vilken vinkel isåfall? Om jag gör det inser jag ryggstöden kommer bygga ut ännu mer och därmed "ta" mer sittyta. Att minska ryggstödens distans till bakvägg i överkant kan inte användas för vinklingen då jag inte vill att LED-spottarnas ljusflöde uppåt hindras alltför mycket.

  -----------

  Sammantaget, de två ytterlägena jag har - om vi nu ser på de två vänstra lavarna:

  Maximal sittyta får jag om jag väljer 50 mm i avstånd mellan övre lav och bakvägg. Då kostar båda lavarna 95 cm. Ryggstödet kan då få bra med utrymme och kan vinklas. Nackdel: det ser förmodligen inte klokt ut med en jättespringa i bakkant.

  Minimal sittyta får jag ifall jag har 0 mm i avstånd mellan övre lav och bakvägg. Då kostar båda lavarna endast 90 cm. Ryggstödet kommer att inkräkta maximalt på sittytan, speciellt med vinkling. Fördel: Det ser fint ut i bakkant samt att utrymmet till bastuaggregatet och dörr/ingång blir maximalt.

  Så som jag ser det handlar det alltså om att hitta en gyllene medelväg här - en fin avvägning.
  Vad hade ni valt/gjort?
  Tips mottages tacksamt!

  mvh Martin
   
 5. N
  Medlem · Nivå 4
  Förstår läget.

  De "avståndsbrickor" jag fick med mina lavar var 8mm plywood. Men vill du åt varje mm, kan du väl gå ned till ett fåtal, kanske min 3-4 så att vatten inte blir hängande i spalten.

  Jag tycker nog inte att en stor glipa (typ 10 cm) i bakkant skulle vara illa. Det är yta på lavarna som ändå inte sits eller liggs på. Blir totalkänslan bra, är detta kanske en bra lösning. Prova hur det ser ut.

  Ska fota och mäta mitt ryggstöd, så får du en referens. Återkommer.
   
 6. E
  Medlem Nivå 5
  Hej,

  Tack igen. Well, mitt problem är inte att gå ner i distans mellan bakvägg till lavarna. Min fråga är mer om hur stor distans kan jag köra med innan det ser konstigt ut? För som jag tidigare beskrivit, ju större distans, desto större sittbar yta. Då jag har 12mm avstånd mellan lavbrädorna på varje lave, tänker jag att minst 12mm kan jag köra med som avstånd till bakvägg också utan att det ser konstigt ut.

  Just nu funderar jag på 20 mm, men vill i tanken gå upp till 25 eller 30 mm, för ryggstödets skull, men då kanske det ser konstigt ut? Kan tillägga att då jag har svartbetsad väggpanel (så som på idébilden), framträder nog inte distansen synligt till bakväggen i alltför stor grad, då ögat kan ha svårt att se skillnad på mörk springa och mörk vägg(?)

  Igen, kommentarer mottages tacksamt!

  mvh Martin
   
 7. E
  Medlem Nivå 5
  Hej igen,

  Har nu satt dit den på 30 mm avstånd från bakre vägg. Jag chansade och det ser helt OK ut. :) Troligtvis p.g.a. att väggen är svart.

  Dock saknar jag svar på en av mina första frågor: Ryggstödens höjd över bastulav: Vad är en lämplig höjd, mätt från ryggstödens nedre del? Som sagt, ryggstöden består av 2 st liggande 21x90 bastulav-brädor, med 12 mm emellan, alltså en total höjd på 192 mm.

  Tack på förhand.

  mvh Martin
   
 8. D
  Medlem Nivå 8
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
  Kan lägga bild på mina ryggstöd. Vinklade i mitten och med list i överkant för led, kanal för ledningar borrat genom alla vertikala stöd bakom
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg

  Lavens sittyta är 110cm från golv, och mitten på övre bräda skall vara på 150cm från golv. Ryggstödets total höjd är 25cm så nedre kant ryggstöd hamnar på 131 cm från golv dvs 21cm över sittlaven. Tänker dock att jag anpassar höjden lite grann vid montering
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
   
 9. D
  Medlem Nivå 8
  Iom att din ryggstöd är 6cm smalare så för att få samma höjd i överkant skulle avstånd från lav till nederkant ryggstöd vara 27cm
  Mvh
  Sakke
   
 10. E
  Medlem Nivå 5
  Hej,

  Tack för fina bilder drsakke! Ser verkligen snyggt ut! Enligt din plan kommer då ditt ryggstöd täcka 21-46 cm upp på vägg från sits.
  Jag har mätt på några stolar hemma. IKEAs klapp-stol har ryggstödet 22-37 cm upp från sits. En annan stol har ett smalare stöd mellan 25-34 cm upp. Stolars centrum av ryggstöd verkar alltså vara 29.5 cm upp från sits. Det verkar därför rimligt att sätta mina ryggstöd på 20-39 cm upp, tycker jag.

  Jag har, inspiration av dina bilder, konstruerat en ritning på hur mina ryggstöd planerar att se ut. Mått i mm:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-1-2_2-49-37.png


  Som ses ovan har jag 6 lampor (runda) jämnt fördelade på det långa ryggstödet (180 cm) samt 5 lampor på det korta ryggstödet. Jag har oxå lagt in en liten vinkling på 1.3 grader. Vad har du för vinkel, drsakke?

  En sak som jag tyvärr inte tänkte på när jag tillverkade väggen var att ha någon form av förstärkning i väggen (exvis plywood), så att skruven biter överallt, d.v.s. att jag fritt kan välja var jag placerar stöden. :( Detta innebär att jag nu antingen får anpassa stöden till där jag vet att en regel finns bakom - inte optimalt, inte minst med tanke på att det är viktigt att LED-spottarna har bestämda och jämna avstånd och stöden får inte störa ljusflödet. Eller så får jag låta min längsgående list (ämnad för att hålla LED-spot:arna) vara av kraftigare planhyvlat virke så att den:

  1) ...kan skruvas fast i reglarna i vägg
  2) ...hålla LED-lamporna samt
  3) ...även fungera som del av stöden.

  Lutar åt denna lösning, men har inte riktig bestämt konstruktionen än...

  Tips mottages tacksamt.

  mvh Martin
   
  Redigerat 2 jan 03:29
 11. D
  Medlem Nivå 8
  Vinkel är jag osäker på(inte räknat på) men på toppen och botten är ryggstödet 5cm tjockt och 7 cm i mitten. Altså 2cm"Fall" på 12,5cm.
  Är ju ingen last av betydelse på ryggstödet, behöver inte träffa reglar överallt. En annan variant är att fälla inn horisontal list i mitten av de vertikala stöden så att du kan skruva fast stödet var du vill och det är enkelt att nå skruvarna genom spalten mellan brädorna.
  Mvh
  Sakke
   
 12. D
  Medlem Nivå 8
  9 grader ca blir det. Som sagt, höjden på ryggstöd tänker jag att anpassa slutgiltigt när jag monterar, men pappa har samma bänkar og stöden är monterade så og det funkar bra. (Center av ryggstöd då 33,5cm från lav)
  Mvh
  Sakari
   
 13. E
  Medlem Nivå 5
  Hej,

  Tack för infon! Jag tryckte in 15mm plywoodskivor i spannet mellan läkt och panel, men lämnade ändå plats för luft att ta sig förbi. Dessa skivor + panelens tjocklek (11 mm) lär tillsammans räcka för ryggstöden, tänker jag.

  Ska se hur det ser ut med 9 grader - har inte fått lav-materialet för ryggstöden än så jag har inte kunnat bygga de ännu. Lite foton:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-1-6_22-14-23.png


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-1-6_22-14-48.png


  Som ses på bilderna - kablaget som kommer ut ur väggarna i två knippen är LED-lampornas kablar.
  De träfärgade blocken som ses på väggarna är stöden för bastulavarna. Jag har alltså byggt samtliga lavar lösa för att kunna komma åt/lätt bygga om så att man kan göra en sängplats för gäster.

  Så, som sagt, nu ska bara ryggstöden byggas och sättas upp. Detta ihop med att sätta upp glasväggen/dörr vid ingången så är allt sedan klart.

  /Martin
   
  • Laddar…
 14. E
  Medlem Nivå 5
  Hej.

  Hur menar du att du "anpassar slutgiltigt när du monterar"? Jag menar, du måste väl välja ett mått (efter din pappas stöd) och om inte det blir bra, så skruvar du väl loss ryggstödet igen och skruvar fast det på en ny höjd? Blir det inte heller bra så får du skruva ut och in igen.
  Är det så du tänker göra?

  Jag har en app till Android som heter Angle Master. Den gör telefonen till en gradskiva så att den visar exakt i vilken vinkel som telefonen ligger i. När jag kör den appen och lägger telefonen mot ryggstödet på tre olika stolar hemma visar den 10 graders lutning på samtliga stolars ryggstöd, så dina 9 grader låter bra och nära standard.

  /Martin
   
 15. D
  Medlem Nivå 8
  Ja, ser på slutgiltig monteringshöjd när bänkarna är där.
  Mvh
  Sakke