Byggahus.se

avslag mm

 1. P
  Medlem · 202 inlägg

  Postman

  Medlem
  Hej,

  Jag och min sambo har just köpt en tomt och hålller nu som bäst på att kolla upp olika hus. Därför har vi nu lite frågor:

  • Vad medför ett avslag på byggansökan? Får man betala något trotts att man inte fick igenom ansökan?

  • Vi har kollat på detaljplanen och konstaterat att vi kanske skulle vilja kunna gå lite utanför den. Några hustillverkare har hävdat att det inte alls är omöjligt eftersom den är från 1988. Några synpunkter på det?

  • Vid bygglovsansökan ska man tydligen informera grannarna. Vad är en granne? Vi har 3 med angränsande fastigheter. Dessutom har vi en liten remsa på ca 0.2-0.5 meter över en 25 meters sträcka som kommunen äger. På andra sidan om den finns ytterligare en fastighet. Räknas dom som grannar?

  • Var mäter man på huset för 4,5 meter från grannens tomt? Om man har ett snedtak över ingången, räknas det då eller är det huskroppen?

  • Är det rimligt att prova sig fram för att se vad som går igenom, eller finns det några uppebara nackdelar med detta?

  Medveten om att det är en tung skur med frågor, men det verkar finnas så grymt bra folk här det känns som det är bäst att prova.
   
 2. kalleanka70
  Medlem · Östergötland · 2 144 inlägg

  kalleanka70

  Medlem

  Re: avslag mm

  Så farligt var det väl inte, men med tanke på hur få svar du fått så kanske folk tyckte det ändå....

  Slutligen tycker jag du skall ha en kompisdiskussion med din bygglovshandläggare om saker och ting INNAN du lämnar in ev kråkslottsbygglov.

  Lycka till! :D
   
 3. B
  Medlem · 5 830 inlägg

  Re: avslag mm

  "Vad medför ett avslag på byggansökan?"

  Ett avslag medför att du antingen överklagar avslaget eller lämnar in ny ansökan, vilket givetvis blir onödigt dyrt. Istället kan du begära förhandsbesked, vilket också kostar avgift men mindre.

  Om ditt bygglov på inget sätt avviker från detaljplan kan du få bygglov direkt av byggnadsnämndens tjänstemän ("på delegation"). Om tjänstemännen känner sig osäkra och vill ha ryggen fri bollar de över saken till nämnden. Undvik helst det!

  Bästa tipset är att resonera direkt med tjänstemannen: Hur tycker han själv att du ska göra för att få bygglov? Ge honom gärna beröm för "keativa uppslag"!

  Om du kommer överens med tjänstemannen får du säkert också nämnden på din sida. Det är nämligen tjänstemannen som föreslår vad nämnden ska besluta.

  Men det händer att politikerna tar mod till sig och kör över till och med sin egen stadsarkitekt. Dock är det ganska udda.
   
 4. B
  Medlem · 19 inlägg

  Brajanbrain

  Medlem

  Re: avslag mm

  Vad gäller mindre avvikelser från detaljplan är det (ofta) beslut som kan tas av tjänstemän (enligt så kallad delegationsrätt). Mitt råd är att börja med att kika på kommunens hemsida för att se om du hittar delegationsordning och då vilken befattning som tjänstemannen måste ha (kan tex vara stadsarkitekt eller annan tjänsteman som handlägger bygglovsärenden). Ring sen och prata med den personen. Se till att du är förberedd och kan motivera varför. Små avvikelser om det tex gäller storlek bör inte vålla problem.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.