Byggahus.se

Ansökningar - i vilken ordning?

 1. Korpslottet
  Medlem · 1 inlägg

  Korpslottet

  Medlem
  Hej!

  Det här är mitt första inlägg här på forumet även om jag varit en "smygtittare" under en tid. Jag och min man börjar nu se att husbygge (villa) kan bli en verklighet ganska snart och då börjar de praktiska frågorna pocka på mer uppmärksamhet. Vår kommun har generellt tydlig och bra info på hemsidan men några saker känns lite luddiga så jag prövar här.

  - Jag förstår det som att ansökan om nybyggnadskarta är den som ska in allra först till kommunen, när tomten är vår. Men det står att den "levereras normalt inom fyra veckor om beställningen är komplett, fastighetsbildning vunnit laga kraft och VA-frågan är löst". Hur tolkar man det där sista? För när jag tittar på ansökan om enskilt avlopp så står det där att man i den ansökan ska skicka med situationsplan - men den görs väl med utgångspunkt i nybyggnadskartan? Är det bara jag som ser ett cirkelresonemang här?

  - Förutsatt att ovanstående är löst, kan ansökan om enskilt avlopp och bygglovsansökan ligga parallellt hos kommunen eller måste VA-ansökan godkännas innan bygglovsansökan kan skickas in?

  Jag har tusen andra frågor som dock inte berör exakt detta ämne så de får väl sina egna trådar här allteftersom. Tack på förhand!

  /Alexandra
   
 2. G
  Medlem · 90 inlägg

  Grisbacka

  Medlem
  Hej! Jag tolkar formuleringen som att om det inte är klart med dragningar eller projektering av VA så väntar de med att leverera nybyggnadskartan, så att den är korrekt. I ditt fall, om du ska ha enskilt avlopp är det en ickefråga.

  Sen behöver man nödvändigtvis inte använda nybyggnadskartan för att ansöka om enskilt avlopp om inte det är ett specifikt krav (sen kan man diskutera om kommunen har rätt att sätta det som krav, men det är annan fråga, och en fajt som sällan är värd att ta), Om du kan rita en fackmannamässig situationsplan med korrekta höjder osv så ska det inte vara några problem att använda den. Om du ska ha eget avlopp, ska du också ha eget vatten?

  Det brukar inte vara något problem att ansöka om saker parallellt men det är ju en väldigt enkel fråga att ställa kommunen. I ditt fall borde det absolut inte vara något problem.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.