Byggahus.se

Amortering på huslån

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Säg att man lånar 1 000 000, då ska man ju betala ränta på detta. Men hur mycket måste man utöver detta amortera på lånet varje månad?
   
  • Laddar…
 2. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 15
  Det beror på vilken bank du har, och hur mycket huset du köpt är värderat till.

  Allt mellan 0 och 2500 kr skulle jag uppskatta det till.
   
 3. T
  Medlem Nivå 4
  Swedbank

  Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst.

  • Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent per år.
  • Bolån mellan 50-70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent per år.
  • Utöver detta ska du som lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst amortera ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet. Detta gäller från och med 1 mars 2018.
   
 4. B
  Medlem Nivå 4
  Allt mellan 0 och 3% beroende på inkomst, belåningsgrad etc.
   
 5. 7ender
  Renoverare Nivå 5
  Det beror som sagt på husets värde. Är det belånat till 70% eller högre så blir amorteringen minst 2% per år, dvs 1.667 kr per mån. Vid 50 % belåning 1% amortering, 833 kr/mån.
   
 6. L
  Medlem Nivå 1
  Tack allihopa! Nu hänger jag med
   
 7. R
  Medlem · Nivå 5
  Sen om du har möjlighet och kan amortera mer så gör det. Banken kommer säkert låta dig amortera ett minimum och då tjäna pengar under så många år som möjligt.
   
 8. B
  Medlem Nivå 4
  Det där är ju dock efter tycke och smak. Troligtvis kan du få bättre avkastning på kapitalet på andra ställen med dagens låga räntor.
   
  • Laddar…
 9. H
  Medlem · Nivå 18
  Just nu är räntorna historiskt låga dels för att alla västvärldens centralbanker desperat försöker stimulera ekonomin och dels för att det skapas en massa ickeexisterande pengar på finansmarknaden och dessa måste placeras någonstans samtidigt som världsläget är politiskt sett såpass stabilt att de som investerar inte behöver oroa sig alltför mycket för att pengarna skall gå upp i rök.
  Samtidigt har vi i hela västvärlden och i synnerhet ni i Sverige ett skuldberg utan dess like när en hel generation vanliga medborgare har belånat sina fastigheter och konsumerat upp pengarna. Byggnader åldras och behöver småningom renoveras och förnyas och i Sverige finns ofta det obetalade lånet kvar från byggnadstiden ännu när byggnaden är kaputt och borde förnyas.
  Så länge penningplacerarnas desperata behov av att sätta sina pengar någonstans kvarstår och så länge sysselsättningsgraden är så hög att medborgarna klarar sina ständigt växande lån som subventioneras av centralbankerna med konstgjort låga räntor så kan det rulla på men när bubblan spricker går det åt helvete. Det räcker med någon smärre kris som höjer arbetslösheten så att fastighetspriserna inte längre stiger och en del inte kan sköta sina lån och då spricker det.

  Vi hade en sådan skuldkris i Finland på 1990-talet och flera europeiska länder drabbades omkring 2008.
  Med nuvarande europeisk lagstiftning och finansiella system får man räkna kallt med att "ägarna" som egentligen är hyresgäster på bankens fastighet vräks och huset säljs för bortslumpningspris varefter "ägarna" sedan får betala av så mycket de kan av det återstående lånet under sin återstående livstid.

  Det enda som man som privatperson kan göra för att dels minska risken för att själv drabbas och dels minska risken för att en sådan kris skall inträffa är att amortera så mycket man någonsin kan utan att det går ut över den egna hälsan och den buffert på bank som man behöver ha för att klara vardagliga motgångar.

  I Finland är villkoret för att få bostadslån att man har 10% eget sparkapital om båda har fast arbete och 30% eget sparkapital om båda lever på visstidsanställningar och liknande. Lånet skall gå att amortera bort på högst 20 år om allt går bra men man kan utöver det få några amorteringsfria år om man till exempel blir sjuk eller kommer på tillfälligt obestånd.
  Det här är regler som infördes genom statligt ingripande för att minska risken att 90-talskrisen upprepas.

  I Sverige är ni redan så överskuldsatta att dylika regler skulle få bubblan att spricka och ekonomin att krascha omedelbart och det vågar ingen regering ställa till med så därför kan ni fortsätta att skuldsätta er......... men som privatperson lönar det sig att se om sitt hus i tid när regeringen inte gör det.

  Just nu är ett gyllene tillfälle att amortera i Sverige. De som väljer att inte fånga den här chansen lär inte få någon lika god chans de närmaste 1000 åren.
  Era löner har relativt god köpkraft och nästan varje krona man betalar åt banken går till amortering. Det är betydligt besvärligare att amortera när lönerna har tappar låt oss säga 20-30% av köpkraften samtidigt som man måste betala en ränta på låt oss säga 15%.
   
  Redigerat 2 mar 09:35
 10. R
  Medlem · Nivå 5
  Lån har man för att man inte har några pengar (oftast) Visst det kommer in nya varje månad.....
  20år amorteringsplan låter helt rimligt. När ja lånade till huset 2012 tror ja knappt att det fanns något amorteringskrav. Men det är skönt att ändå ha amorterat ganska bra. Om ca 5-6år är 1650000kr betalda. Det ska bli skönt att vara skuldfri.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem · Nivå 14
  Du pratar för döva öron för sverige är ju bäst.......Ska man amortera så kan man ju inte köpa nåt annat begriper du väl?
   
 12. H
  Medlem · Nivå 18
  :D:D:D:D
  Fast det där har en kärna av sanning......
  När man är bäst på någonting är det lätt hänt att man blir tillfreds med att vara bäst och slutar tänka. Plötsligt visar det sig att man har glömt det mesta som man en gång kunde och att man inte har lärt sig någonting nytt på 40 år.
  Så gick det med det berömda trä- och skogskunnandet i Finland........ och nu ser jag samma sak hända med det berömda välståndet i Sverige.
   
 13. F
  Medlem Nivå 10
  Nja, det finns ett alternativ till att amortera och det är att investera pengarna med låg risk. Även med låg risk är avkastningen större än räntan på lånet så man kommer ha en större ekonomisk buffert den dagen krisen kommer.
   
 14. J
  Medlem · Nivå 15
  Spara så mycket ni kan och när december kommer ser ni över era tillgångar och betalar in så mycket ni kan utan att hamna på gränsen. Det förutsätter att ni inte har låst er på flera år med amortering och ränta, det ska stå i lånevilkoren att låntagaren helt eller delvis kan infria lånet. Så gjorde vi och har inga skulder kvar på huset.
   
 15. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Intressant genomgång Heimlaga!
  Ja, var tog vårt teknik-försprång vägen?
  Eriksson och Nokia telefoner till exempel, nu är det kinagrejer för hela slanten.

  Och vi kan inte ens bygga en bro till Slussen i Stockholm, utan måste köpa den från PRC.