Byggahus.se

Alternativ för renovering av golv med el-golvvärme

 1. K
  Medlem Nivå 9
  Vi har köpt ett hus där det idag finns klinker i entréhall, laminat i vardagsrum/matsal och klinker med el-golvvärme i köket. Vi har kommit en bit på vägen med våra renoveringsplaner, men har fastnat på vad som ska göras med just köksgolvet.:thinking:

  Planen är att riva upp golvet i matsal/vardagsrum för att kontrollera skicket på underliggande brädgolv. (Det finns ett vackert brädgolv på övre planet och vi hoppas att det finns ett lika fint brädgolv under några lager av laminatgolv och plastmatta.) Om allting ser bra ut så vill vi självfallet slipa och bevara originalgolvet! Om inte så är alternativet någon form av fiskbensgolv i dessa rum (oklart om det blir i så fall laminat eller parkett). I entrén är det väldigt praktiskt att ha klinker och jag misstänker att vi kommer avvakta med att byta ut det golvet tills att resten av renoveringen är klar. All köksinredning kommer att bytas ut.

  Nu till köket:

  Här nedan kan ni se en bild på nuvarande köksgolv:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  golv.PNG  Brädgolv ska finnas i alla rum enligt föregående ägare, men i köket har man spikat in spånskivan direkt i brädgolvet. Vi misstänker därför att det inte kommer vara i samma fina skick som i andra rum samt att det kan vara riktigt skönt att få behålla el-golvvärme i köket. Vi har tagit emot en hel del olika förslag på vad som kan göras och ville såklart höra med er om vad ni tror är bäst att göra i det här fallet:

  Alternativ 1 - Behåll det befintliga klinkergolvet och måla med epoxifärg
  Det billigaste alternativet, men kanske även det tråkigaste. Det finns inte många färger att välja mellan och det är oklart hur slitaget kommer att bli över åren. Vi behåller däremot golvvärmen och slipper lägga ner X antal timmar på att bila upp/lägga nytt golv.

  Alternativ 2 - Klinker på klinker
  Relativt enkelt att göra. Här blir det en nivåskillnad mellan kök/matsal och kök/entré med det extra lagret klinker. Oklart om man ens kommer känna golvvärmen genom två lager klinker?

  Alternativ 3 - Laminat/parkett på klinker
  Favoritalternativet om det nu visar sig att vi inte kan behålla brädgolvet i matsal/vardagsrum och måste lägga nytt i alla rum. Jag gillar tanken av att ha samma golv i alla rum. (y) Vad jag har hört så ska värmen fungera bra med laminat på klinker - någon som kan intyga detta?

  Alternativ 4 - Bila upp allt och lägg nytt
  Stökigt och tidskrävande - något vi gärna undviker! Vad vi har hört så är det svårt att försiktigt ta upp befintlig klinker och samtidigt behålla elvärmeslingorna i gott skick. Detta hade vi annars gärna gjort..


  Hjälp gärna oss att komma fram till vad vi bör göra/ bör undvika för att få ett så fint golv som möjligt. Vi vill gärna att våningen ska ha en röd tråd och undviker billiga lösningar om det finns goda skäl till det samt blir bättre resultat över tid! :strong:
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Om ni vill ha en kvalitetskänsla så undvik laminatgolv. Går inte att jämföra med riktig parkett.

  Och eftersom ni skriver om "våning" och "fiskbensparkett" så antar jag att det är en lägenhet i ett äldre hus. Ännu viktigare att skippa laminatgolvet.

  Vad gäller klinker i köket så tycker jag ni har den kvar om ni inte vill riva upp golvet. Klinker på klinker ska fungera med golvärme men det tar förstås längre tid för värmen att nå igenom två läger. En annan nackdel är att klinker kommer att ligga upp mot köksskåpen. Inte så bra den dag ni byter köket. Och inte så bra eftersom eventuellt vattenläckage inte kan rinna ut på golvet. Och hur gör ni vi vid kyl/frys? Lägga klinker under kan inneböra att kyl/frys kan komma för högt upp mot överskåp.

  Nödlösning är att måla golvet. Har sett det en gång och där försvann/möttes färgen ner efter ett par år. Finns kanske bättre färger nuförtiden.
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem · Nivå 10
  Jag fattade det som att det är en villa TS har köpt, samt att hela köket ska rivas ut.
  Då kan jag tycka att antingen låta bef klinker ligga, eller lägga klinker på klinker, är ju då bara höjden till angränsade rum som har betydelse, (i princip) tar marginellt längre tid att värma upp.
  Alt 1 finns inte på världskartan!
  Alt 2 absolut!
  Alt 3 Kanske men troligen inte, def inte laminat! (Kan oftast inte ha samma värme på en parkett)
  Alt 4 Absolut det dyraste, framförallt om värmegolvet ryker, och risken är stor. Men beroende på hur långt ner slingan ligger i spacklet, så finns en chans att bara få bort klinkern. Men det märker man oftast när det är för sent.
   
  • Laddar…
 4. K
  Medlem Nivå 9
  Stämmer bra :)

  Det känns som det lutar åt alternativ 2 eller 4. Det är inte hela världen om värmegolvet ryker, speciellt om brädgolvet ser bra ut under spånskivan eller om vi lägger annat golv ovanpå det. Det handlar bara om komfortvärme i slutändan och jag tror vi prioriterar hellre att vi får ett fint golv till det nya köket. (Jag springer ändå runt i tofflor hela tiden :crysmile:)
   
 5. J
  Medlem · Nivå 10
  Tror inte att ni ska ha för stora förhoppningar på brädgolvet i köket....;)
   
  • Laddar…