Byggahus.se

Altan och uteplats 2020

 1. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
 2. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 21
  När jag ska fräscha upp altanen blir det nog så bred och tjock trall som möjligt, får för mig att det oftast är valt bättre virke till det med.

  Jag hade funderat på dolt montage iaf.

  Angående Essve så har jag inte glömt trallskruven som inte tålde att användas som trallskruv...

  Jag hade nog kört rostfritt, men sen har jag några hundra meter till havet också.
   
  • Laddar…
 3. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Jag har 25km till havet så klarar mig från saltet men man vill ju inte ha skruvar som går av för att som inte klarar rörelsen. Är väl det dom försöker antyda att dom fixat.
   
 4. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 21
  Jag hade ställt frågan till Essve om de garanterar att det kommer håller som en rostfri skruv, och att om det om något år visar sig att skruvarna brister så kommer de och byter.
   
 5. V
  Medlem · Nivå 13
  Ta rostfritt! Några tusenlappar extra men i långa loppet en investering.
   
 6. M
  Medlem · Nivå 6
  Om du tänker dig tryckt virke så kan jag verkligen rekommendera 34x145, betydligt stadigare än 28mm tjocklek. Min erfarenhet är också att de plankorna verkar vara betydligt rakare än de tunnare. Eftersom du kan regla glesare så blir merkostnaden marginell.
  Jag har lagt bortåt 200kvm med billig, rostfri skruv av olika märken, de äldsta för snart 6 år sedan. Har inte sett en enda som gått av (annat än någon enstaka som gick av när man drog i den i nån jäkla überkvist).
   
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Jag är inne på att köra rostfri skruv, 34x145 och eventuellt dolt montage.
   
  • Laddar…
 8. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Vilken hållare och skruv för dolt montage är the shit?
   
 9. L
  Husägare · Nivå 15
 10. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  I den jag länkade i början står det att den nya ska klara rörelser bättre. Men jag är skeptisk, bäst att gå på ett beprövat koncept om man inte har ordentligt med underlag för att det skulle vara någon skillnad
   
 11. J
  Medlem Nivå 1
  Lustigt, jag tänkte att jag skulle skriva att jag direkt ville avråda från 34x145 efter mina erfarenheter från förra årets bygge av trädäck. Jag handlade hos Beijerbygg, dels på grund av möjligheten till hemleverans och någon sorts (felaktig?) tro att de skulle ha högre kvalité på materialet. "Impregnerad Premium" låter bra i teorin, men hade lika mycket kvistar, sprickor och andra skönhetsfel som material jag tidigare handlat på andra ställen.
  Nåväl: 34x145 är rejält mycket tyngre. De är också grymt mycket svårare att justera till att ligga som du vill, dvs rakt, eftersom de i princip är närmare en regel i dimension än "vanlig" tralldimension. Det var ena sjuhelsikes träningspass de dagarna jag lade trallen eftersom jag var själv.

  Använde CAMO system för dolda skruvar https://www.beijerbygg.se/privat/sv/produkter/fästdon/skruv/trallskruv/skruvfixtur-camo
  Funkade väl helt ok men det var ibland en extra utmaning just när jag behövde rikta up de brädor som slagit sig.
   
 12. K
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Ett litet tips på ett bra verktyg för läggning av trall googla trallbender.
  Har själv lagt 34x145 40m2 förra året var till stor hjälp .

  eller kolla på denna
   
 13. J
  Medlem Nivå 1
  ...och det får man reda på nu :poop::rofl:
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem Nivå 1
  Det var min tanke också när jag byggde altanen till huset (Ca 75m2). Det var sågskador sista metern på nästan 1/3 av alla brädor och nästan hälften hade nån skada så man fick lägga konvexa sidan uppåt...:thinking:
  När jag senare byggde runt bastun (ca 15m2) tog jag allt från Byggmax. Tror inte det var mer än var 10e bräda som hade nån mindre skada. Billigare var det också! (y):D
   
 15. R
  Medlem Nivå 4
  En "trallbender" byggs lätt själv. Jag köpte fyrkantsstål på bauhaus och gjorde enligt (förstår inte ryska men det går bra ändå). Kostade någon hundralapp och en timme i tid. Jag bände trallen för mycket så tillslut bucktade den åt fel håll istället :thinking::seenoevil: Väldigt bra verktyg!