6mm i tak??

2k läst  16 svar

 1. J
  Medlem Nivå 2
  Undrar om ja kan sätta 6mmgips på ett befintligt tak?
  Det är så att ja har pappspännt tak i vardagsrummet och i sovrummet har ja typ rektangulära plattor i taket, och det är i sovrummet ja tänkte sätta gips på det befintliga taket och sen sätta syp en väv så det liknar ett pappspänt tak!
  Så nu undrar ja om det går att sätta 6mm gips på det befintliga taket?

  Är lite ny på sådant!
   
 2. bonnier
  Renoverare Nivå 11
  Jag kan inte tänka mig att det inte skulle gå, under förutsättning att du har något att skruva fast skivorna i. Men kan du inte sätta väv direkt på de befintliga plattorna? Kanske med nån form av easy cover under om det är för mycket struktur på plattorna.
   
 3. v-g
  Medlem Nivå 13
  Skulle inte satt det, de 7 millimetrarna kan resultera i mycket tråkigt. Möjligen om du skruvar väldigt tätt. Svårigheter att få upp plattorna hela kan jag också tänka mig. 13 är nog drygt.
   
 4. J
  Medlem Nivå 2
  Nej, ja kan inte sätta väven på det befintliga, blir väldigt mkt spackel innan i så fall antar ja!
  Kan man inte både limma och skruva?
  Få upp dem hela, ja tänkte låna en gipshiss!
  Vad kan hända med gipsen om ja sätter upp den?
   
 5. D
  Medlem Nivå 6
  6mm gips har en tendens att vika sig om man inte är väldigt försiktig.

  Samma sak när man skruvar så är risken stor att skruvarna går igenom.
   
 6. V
  Medlem Nivå 12
  Jag satte det i ett av mina rum, det blev inte bra ! kan ana en svag spricka på två ställen. Troligtvis har jag fått in för lite spackel i kortändarna trots snedskärning.
   
 7. J
  Medlem Nivå 2
  (Troligtvis har jag fått in för lite spackel i kortändarna trots snedskärning)Hur menar du nu?
  Är lite ny på detta som sagt!
   
 8. K
  Medlem Nivå 1
  Satte 6 mm gips i alla rummen på övervåningen i förra huset, inga som helst problem. Gäller bara att ta det lite lungt och metodiskt så går det bra, använd stöttor när du sätter upp gipsen i taket. Sen är det bara att skruva fast ordentligt.
  Kan vara läge att riva ner det pappspända taket för att försäkra dig om att det inte sitter några stora ojämnheter ovanför papptaket som spräcker gipsskivorna.

  När gipsplattorna är på plats är det bara att sätta skarvremsor och spackla noggrannt 2-3 gånger. Väv i taket kan vara lite overkill i mitt tycke, det är ganska mycket arbete med det om man är ovan och utseendemässigt skiljer det inte så mycket mot att måla direkt på gipsen om du inte väljer en strukturväv.
  Den stora fördelen med väv är att du får ytterligare ett armeringsskikt mot eventuella sprickbildningar mellan gipsplattorna.

  Lycka till!
   
 9. V
  Medlem Nivå 12
  När man gipsar och stöter gipsskivorna mot varandra blir det en skarv - denna skarv måste spacklas - för att få in något spackel måste man fasa av skivorna så att glipan blir större och då kan man få in spacklet.

  Jag kommer nog att lägga på en microlit eller nåt i mitt tak och måla om det igen.

  Man lär av sina misstag...
   
 10. K
  Medlem Nivå 11
  Ett tips är också att måla dom fasade/skurna kanterna med en oljebaserad grundfärg efter uppsättning. Då minimeras risken att kanterna reser sig när man spacklar/målar. Jag har satt renoveringsgips i tak utan några som helst problem. Använde en skivhiss, och skruvade ganska tätt i trätaket som satt under den spända pappen som jag ville dölja.
   
 11. J
  Medlem Nivå 2
  Kanon tack till alla tips, blir ingen väv i taket utan det blir bara att sätta skarvremsor och spackla och måla det, gipshiss kommer ja att använda plus att ja letar ett skruvstopp till min skruvdragare lr om ja hyr en sådan som det finns på och skruvarna sitter på band typ magasinaktigt(så slipper ja fippla me skruven ur fickan)!
  Är det ngt annat ja bör tänka på innan ja monterar gipsen i taket, typ vinklar mm var börjar man med dyligt?

  Mkt tack för alla svar
   
 12. J
  Medlem Nivå 2
  jo ja kommer att skruva upp gipsen med cc30!
   
 13. J
  Medlem Nivå 2
  Jo det tänkte ja på med, var börjar ja när ja ska sätta opp första gipsskivan?
  Nu e det så att ja ska ha kvar de befintliga taklisterna så ja sätter gipsen emot dem, ska ja använda latex till de ev springorna som blir mellan gipsskivan och listen?
   
 14. K
  Medlem Nivå 11
  Se till att ha en skuren kant (långsidan på gipsskivan) mot taklisten så att du inte får en "dal" där som du behöver spackla upp för att få det plant. Latex mot taklisten funkar bra. Jag skulle sätta microlith i taket också, men en del tycker att det är överkurs :)
   
 15. J
  Medlem Nivå 2
  Med microlith menar du fiberremsan som man sätter över skarven va?
  Om så så har ja tänkt att göra det, vilka kanter bör man fasa av?

  Åter igen tack för all hjälp hittills!
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: