Byggahus.se
Hej. Jag behöver ha en tillfällig lösning på en toalett (ej våtrum/dusch) för en taklampa tills elektrikern hinner komma i höst. Jag tänkte koppla två sådana här 12v lampor i en 230v armatur (https://www.clasohlson.com/se/Lågvoltslampa-E27-V-light/p/36-5437) via en schneider renova brytare som kommer återanvändas senare när elektrikern kommer hit. 12v adaptern (har något likande denna hemma, https://www.clasohlson.com/se/Batterieliminator-27-W/p/39-1512 ) kommer sitta på andra sidan vägen i ett vanligt eluttag. Just nu har jag dragit en enkel FK kabel som dragtråd till elektrikern som jag tänkte använda så länge för att dra två kablar till 12v som elektrikern får ersätta med vad han vill sen. Är det ok att göra så här? Vad jag har förstått så är det ok att göra lågspänningskopplingar när det är under 200w. Men är det ok att dra i flexrör i väggen och koppla mot vanliga brytare? Inga dosor kommer husera både 12 och 230 kablar och närmaste dosa med 230v kablar i är flera dosor bort i väntan på elektrikern.

Behöver man ha några säkringar eller motstånd? Har kopplat en del led dioder till 12v tidigare och då “ska” man ju alltid köra med resistorer även om spänningen är väldigt lik vad leden vill ha. Eller har alltid sådana här lampor inbyggda resistorer? För det sitter väl led dioder i de.

Ska man köra 2.5mm kabel eller räcker det med 1.5mm?

Kan förstå om det låter onödigt att härja med för så kort tid men vill gärna ha lite ljus där inne över sommaren samt träna lite för jag vill bygga lite mer 12/24v system ute runt trädäck och liknande i höst.

Tack på förhand.
 
Lamporna har inbyggd regulator så behövs inga motstånd.
Säkring kan ju vara bra, men ditt nätaggregat begränsar ändå strömmen så det är inte nödvändigt.
Det räcker med 1.5 mm².
 
D Dilato skrev:
Lamporna har inbyggd regulator så behövs inga motstånd.
Säkring kan ju vara bra, men ditt nätaggregat begränsar ändå strömmen så det är inte nödvändigt.
Det räcker med 1.5 mm².
Toppen. Tack för svar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.