Byggahus.se
Lustigt, jag hade just samma diskussion med min sotare, som menade att det var onödigt eftersom huset klarat sig i mer än 100 år utan......... Han gillade särskilt inte när folk sätter upp huvar som är svåra att få loss.

Jag menar ändå att det är nödvändigt, för att jag tycker skorstenen har förfallit ganska snabbt under en tio-årsperiod. Jag har till och med fått plocka den det översta lagret tegelsten eftersom dom låg löst, och nu är det snart dags att plocka bort nästa lager. Putsen under tak har lossnat också i stora sjok trots att jag har fått ordentligt plåtat i skarven mellan skorsten o tak. Tidigare ägare bodde här permanent så det eldades ständigt. Numera är det obebott på vintern och eldas bara någon gång på hösten och våren. Himla skillnad! Att det kan regna in ser jag eftersom det vid kraftigt regn rinner ut sotigt vatten i köket genom sotningluckan. Blir det en riktig köldknäpp efter ett sådant regn så kan man räkna ut vad som händer. ........

Min åsikt är att en skorsten är en så pass dyr sak att reparera, så hellre sätta en huv för mycket en en för litet. Borde ha gjorts för flera år sedan! Dessvärre är dom modeller som säljs färdiga hiskligt klumpiga och fula, så jag kommer att beställa av en plåtis.....
 
RickyBruch skrev:
Enligt min sotare var det bara ett stort slöseri på pengar, och jag hoppas inte att han ljuger, men vad vet jag.

Det var vad min sotare sa oxå.
Jag tycker dom är grymt fula oxå.
En sådan sätter jag inte upp på mitt hus i alla fall:rolleyes:
 
John J skrev:
Kolla på en skorsten utan huv så ser ni väl själva att det skadar huset och skorstenen att vara utan huv.

Regn som faller ner och ibland blir is och sedan blir det frostsprängningar.
helt korrekt.
dumsnålt att inte montera på en!

mvh
snickar estwing
 
Andreas_Hansson skrev:
Det var vad min sotare sa oxå.
Jag tycker dom är grymt fula oxå.
En sådan sätter jag inte upp på mitt hus i alla fall:rolleyes:
Du behöver ju inte sätta upp en som är ful!;)

Här finns exempel på vackra skorstensskydd
http://www.byggahus.se/forum/byggnadsvard/71481-skorstenskydd-design-och-exempel.html

Ett problem med nyare hus är att skorstenarna är ganska stora, vilket kanske gör det svårt att designa en huv som inte ser klumpig ut.
Men på gamla hus med smäckra skorstenar kan det bli skitsnyggt med huv, förutom att den skyddar skorstenen också!
 
att sotarn inte gillar huvar som är svåra att få loss kan jag förstå, men det tar ju inte bort värdet av att ha dem. Det är inte kul att få en sån kostnad som TMC beskriver, det var vad offerten för att åtgärda en av mina två murstockar hamnade på, men efter lite undersökningar hittade jag en firma som gjorde två till priset av en med huv och allt. det lönar sig som vanligt att kolla runt.
 
Köp en huv vetja! Det finns uppfällbara oxå, så blir sotarn nöjd me. Regnet håller sotet fuktigt och syra bildas som fräter sönder bruket (som sagt). Men inte bara det utan vatten som ständigt blöter fogarna lakar ur kalket (bindemedlet) ur cementen, det blir poröst och faller sönder. Vatten sugs oxå in med frostsprängningar som följd. Det går ju inte så fort, men åren går......:)
 
Vår sotare rekommenderade oss att sätta på en huv eftersom vi inte eldade regelbundet för uppvärmning längre. Kostade oss 2 800 kr och är uppfällbar.
 
Man kan undra över varför så många sotare är emot dessa huvar.
Dom borde väl kunna observera vad som händer med skorstenar som står öppna och oeldade. Är det så enkelt att dom tycker dom är i vägen för sotningen?
 
Jag tror att många skorstenar blir problem skorstenar för att folk sätter igen kanalerna.Lite drag igenom pipan är nog bra.
 
Hm, inte hindras draget i pipan om huven är korrekt utförd, det är ju inte en tät mössa vi talar om utan en huv som sitter distanserad ovanför muröppningen - så den risken ser jag inte riktigt?

Vänligen

TMC
 
Nej det var inte så jag menade.Draget blir nog inte mycket sämre med en huv men orsaken till att många skorstenar "ruttnar" är för att många sätter igen piporna när dom övergår till bergvärme eller något sådant.

När dom börjar bli dåliga slänger folk på en huv och tror att problemet är löst.
Det är vad jag tror
 
mnja, men om man anlitar en seriös firma så sätter ju de inte bara på en huv utan att gå igenom kanalerna och kolla om de behöver rensas och stabiliseras...
 
Andreas_Hansson skrev:
Nej det var inte så jag menade.Draget blir nog inte mycket sämre med en huv men orsaken till att många skorstenar "ruttnar" är för att många sätter igen piporna när dom övergår till bergvärme eller något sådant.

När dom börjar bli dåliga slänger folk på en huv och tror att problemet är löst.
Det är vad jag tror
Tror du inte huven gör någon nytta då? Just vad gäller igensatta kanaler så är det väl ännu viktigare att det inte regnar in i dom.
 
Ja tyvärr är just dessa färdigtillverkade så gräsligt fula!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.