Nästan två år på dagen efter provtryckningen så kom jag igång med uppsättningen, det blev liksom lite andra projekt som kom i mellan....
Det har gått över förväntan och idag är det bara anslutningen mot skorsten och krönet kvar.
All bävan inför "svårt" lerbruk och andra mödor känns idag obefogad, för det har varit riktigt intressant och roligt även om det kräver en hel del tålamod.
Totalt är jag uppe på 10 veckor med juluppehåll och andra pauser inräknat, så den verkliga byggtiden är inte alls så mastig i själva verket.
Men många stenar att hugga blev det..jag har valt att endast använda manuella verktyg så detta blir verkligen ett hantverk i ordets rätta bemärkelse.
Se nu till att du får rätt blandning med lera, vatten och sand för bruket.
Tror det är pga. felblandning av bruk som våran ugn inte är tät efter omsättning.
Lycka till
Trist med din ugn...Var du med vid uppsättningen, hur såg bruket ut, hur torkade du ugnen osv..?
Jag är ju inte färdig än ju...men byggbilder har jag.
Det kunde iofs vara skoj och lägga upp dom någonstans som en "gör det själv" serie om intresse finns.
En hink med godis "svick" är en nödvändig följeslagare under bygget, och kan aldrig stå för nära.
På andra forum tex båt eller bil så finns ofta en avd för tips o trix/gör det själv
där man lägger upp lite längre matnyttiga serier med foto och texter, kanske något även för byggahus att ta efter?
Innandömet fixar man nog om man är hndig + det är som sagt var att få till det med de gamla kaklen som är trixet. De är inte raka nånstans samt sällan 90 grader i hörnen. Man få genom erfarenhet se och mäta hur mycket fel de ska stå så att inte spisen blir som en Turning Torso. Man sätter kakelplattorna först och sedan bygger upp innehållet. En rörsspis skulle jag kunna tänka mig att prova själv inte en kakelugn. För mycket jobb och skitar ner förmycket för att behöva göra om.
Han som satte upp vår hade satt 45¨0-500 ugnar, det gick undan och blev kanonfint!