El & Teknik

Forskare har hackat smarta högtalare med laserpekare

Forskare hackade smarta högtalare och fick dem bland annat att öppna en garageport.

Flera olika typer av smarta högtalare har manipulerats av forskare. På bilden ser du Google Home.

Flera olika typer av smarta högtalare har manipulerats av forskare. På bilden ser du Google Home. Foto: Skärmdump från ett av videoklippen

Genom att rikta laserpekare mot smarta högtalare har forskare vid University of Michigan - tillsammans med forskare från Tokyo - lyckats manipulera högtalarna att öppna en garageport, detta på så långt avstånd som 70 meter. Vidare har man på 110 meters avstånd exempelvis fått högtalaren att berätta vad klockan är. Signalen har förstärkts med hjälp av ett teleobjektiv.

Man har utnyttjat det faktum att en platta i mikrofonen som i vanliga fall reagerar på ljud även börjar vibrera av laserljus, och på så vis har man kunnat skicka kommandon. 

Forskarna uppger att det var en relativt enkel process, vilket kan ses som lite oroväckande eftersom många hade hoppats att tillverkarna hade ett bättre säkerhetstänk när det kommer till den här typen av styrande enheter.

Nästan alla smarta högtalare har en brytare som stänger av mikrofonen. Det framgår dock inte om laserpekarmetoden fungerat även när mikrofonerna varit avstängda. Av videomaterialet att döma har de inte varit det.

Källa: Forskningsrapporten