Förfalskat bygglov leder till polisanmälan

Tidigare polisanmäld som konsult för bygglovsärenden, nu polisanmäld igen men som tjänsteman.

Hässleholms kommun har nyligen polisanmält en tidigare anställd, som även tidigare blivit anmäld i andra kommuner för att ha förfalskat start- och slutbesked - då som konsult, nu som tjänsteman. Denna gång misstänks personen för förfalskning av bygglov och startbesked med Sparbanken Göinge som drabbad.

Bygglovschef Katarina Finyak bekräftar att detta felaktiga tillvägagångssätt har kostat kommunen 50 000 kronor i uteblivna intäkter och ett skadat rykte hos allmänheten.

I fallet när mannen agerade som konsult var det småhusägare som drabbades. De fick i sin tur sanktionsavgifter. I fallet med Sparbanken Göinge ser det ut att bli motsatt, att banken slipper avgift.

– Vi får titta på det. Men fastighetsägaren har agerat i tron att allt varit korrekt, så den har inte gjort något fel. Det är lite annorlunda här kontra i de andra kommunerna, där individen vad jag förstår jobbat som extern konsult. I detta fall har han agerat som tjänsteman på kommunen och då blir det ett annat förfarande. Det fastighetsägaren fått är trots allt ett beslut från en tjänsteman, säger Katarina Finyak.