Arkitektur

Totalförvandlat: Från enplans mexitegel till modern lada

Det är svårt att tro att den här moderna ladan har varit en 1970-tals mexitegelvilla i ett plan, men så är det. Familjen Falk i Stockholm har gjort ett taklyft och byggt en till våning på huset. Till sin hjälp har de haft OS Arkitektur.

Tillbyggt enplanshus

Foto: Svartpunkt

När enplanshuset började kännas trångt föddes tankarna på en tillbyggnad. Tommy läste på och ritade egna 3D-modeller av hur han tänkte sig tillbyggnaden i form av en ny våning på huset.

Före-efter tillbyggd ovanvåning

Foto: Svartpunkt

Huset som familjen bor i var alltså från början en enplansvilla i mexitegel byggd på 1970-talet. Ovan ser du bilder före och efter förvandlingen.

Trätrall på uteplats

Foto: Svartpunkt

I ritningsstadiet kände Tommy att han behövde en arkitekt för att lösa en del frågetecken och bolla idéer om proportioner och stil. Det handlade också om praktiska saker som att bestämma vilka fönsterhöjder som passar, badkar under snedtaket eller ej, om alla möbler skulle få plats och att få hjälp med bygglovet. Familjen anlitade Oskar Sejnäs på OS Arkitektur.

Allrum på ovanvåning

Foto: Svartpunkt

Den nya övervåningen har fått en stor takkupa som ger stor volym och högt i tak i allrummet. Två mindre takkupor ger ståhöjd i sovrummen, där det annars varit lågt snedtak.

Stor takkupa

Foto: Svartpunkt

Takkupan kunde de bygga som en bygglovsbefriad attefallstillbyggnad.

– I Falks fall tillåter detaljplanen bara hus med 1 våning. Bygglovet gäller taklyftet, vilket har gett huset ett nytt vindsplan, med ett väggliv på 0,7 meter. Det räknas i och med det som vind, säger Oskar Sejnäs.

– Den stora takkupan är volymskapande och därmed våningsbildande. Den tillåts därför inte enligt detaljplanen för området. Men Attefallsåtgärder får som bekant vara planstridiga och attefallstillbyggnader möjliggör en tillbyggnad på 15 kvm – exempelvis en takkupa som denna.

Balkong på gavel

Foto: Svartpunkt

Utanför sovrummet på övervåningen finns en balkong.

Sovrum

Foto: Svartpunkt

I sovrummet får man ljus från en liten takkupa och en glasad dörr ut till balkongen.

Garderobsvägg

Foto: Svartpunkt

Fin grön garderobsvägg i sovrummet.

Entré

Foto: Svartpunkt

Husets entré.

Uteplats med trätrall

Foto: Svartpunkt

En pergola på altanen skapar rum.

Pergola på uteplats

Foto: Svartpunkt

Tillbyggnaden stod klar 2018.