El & Teknik

Så gick det för huset med fulelen

Det nya huset står fortfarande inte klart, men ett nytt företag är på plats och drar om all el.

Ett eluttag.

Ett eluttag. Foto: Byggahus.se

Tidningen Elinstallatören har följt upp familjen som byggde sitt drömhus men där det visade sig finnas stora brister i elinstallationen. Så pass allvarliga att installationen fick göras om från början. I uppföljningen berättar paret att elinstallatören slutligen blev av med sin svenska behörighet, och att ett nytt företag nu arbetar på att dra om elen. 

Robert Okrojek, som är den som projektleder ominstallationen, hoppas att hela historien innebär att husföretaget skärper sina rutiner.

- Det här blev en dyr men nödvändig läxa för Eco Ready House. De behöver nu ta lärdom från de elinstallationer som görs här i huset och se till att upprätta ett riktigt egenkontrollprogram och rutiner för kvalitetssäkring så att detta inte upprepas i framtiden, säger han till tidningen.

Det nya företaget har varit på plats i ett par veckor, men det kommer att dröja innan arbetet är klart. Paret bor i en hyrd sommarstuga under tiden.

– Vi räknar med att det tar sammanlagt tre månader innan allt är klart. När väl elarbetena är färdiga krävs väldigt mycket återställningsarbete av snickare och målare. Alla hål i tak och väggar måste ju lagas också. Just nu ser huset ut som en schweizerost. Och det är också vad vi kallar det: Schweizerosten, säger husbyggaren Hanna.

När artikeln skrevs var det inte helt tydligt exakt vilka brister som gick att finna i installationen, och flera var kritiska eftersom tidningen Elinstallatören inte ansågs trovärdig. Men en gäst meddelade slutligen följande fel:

"Några av de fel som hittats är t.ex. 
0.75-kabel avsäkrad med 16A
1.0-kabel med 20A (till värmepumpen)
0.75-kabel dragen i väggen (avsäkrad 10 och/eller 16A)
gul-grön använd som tändtråd vid trappkoppling
En intressant brun till gul-grön koppling gjord i värmepumen som (förmodligen) är styrning till golvvärme.
kablar vårdslöst skalade så kopparn har jack eller ärr av
ca 3-4cm reva i blå höljet på kabel
en säkring märkt "motorhuv" - google translate för 'skärm/huva¨ - går inte att hitta uttagen till. Platschefen säger att elektrikerna säger att det skall vara till köksön. De uttagen funkar utmärkt när säkringen är av. Kommentaren blir då "den skall gå dit men sedan gjordes ändringar"... jaha, och vart går den nu? Är det en kabel inkopplad? Om så, hur ser den då ut i andra änden? Den säkringen är avslagen nu.....
Detta är totalentreprenad, behörighetsbevis krävdes innan kontraktsskrivning samt "elen skall göras av behörig elektriker och enligt svensk standard" krävdes. Ny lärdom är att behörig inte är lika med kompetent eller utbildad för att utföra jobb i Sverige."

Diskussionen i forumet