Teknik, El

Robotgräsklippare ska bli bättre genom samarbete

En av våra medlemmars robotgräsklippare.

En av våra medlemmars robotgräsklippare.

Forskare kan enkelt forska på Husqvarnas robotgräsklippare sedan de anpassades för ROS.

Genom att involvera utomstående forskare i robotgräsklipparnas utveckling ska Husqvarna få klipparna att klara av utomhusvistelsen bättre. Företagets egna forskarteam har anpassat robotgräsklipparen för det öppna robotoperativsystemet ROS, och på så sätt kan forskare på universitet runtom i landet forska på klipparen och dela med sig av sina fynd. Från början var tre universitet med på tåget, men nu ska företaget öppna upp för fler.

– Drömmen är att vi varje år samlas till en konferens i Huskvarna där alla kan visa nya projekt, säger Björn Mannefred, robotexpert hos Husqvarna, till Nyteknik.se.

Enligt artikeln är det idag för få robotar som på ett bra sätt klarar av att vistas ute under en längre tid, något som detta samarbete skulle kunna råda bot på. Men det kommer såklart fördelar även på fler områden i takt med att forskningen går framåt. Målet är bättre robotgräsklippare överlag.

Företaget vill dock inte ta det öppna systemet hela vägen ut till slutkund, så som exempelvis Irobot har gjort med sina robotdammsugare. En av anledningarna uppges vara säkerhetsskäl, då kunder som hackar programvaran i slutändan kan skada sig - ett annat skäl till sekretess.