Teknik

PTS anser att Canal Digital och Viasat inte följer lagen

Del ur underrättelsen mot Canal Digital.

Del ur underrättelsen mot Canal Digital. Foto: PTS.

PTS: Abonnemang som först är gratis och sedan kostar pengar i 24 månader följer inte Lagen om elektronisk kommunikation.

Post- och Telestyrelsen (PTS) höjer ett varningens finger mot Canal Digital och Viasat eftersom de inte följer Lagen om elektronisk kommunikation (LEK).

Företagen erbjuder avtal där du först inte behöver betala något, för att sedan ingå ett 24 månader långt abonnemang - ett sätt att pröva på deras tjänster. Men enligt Post- och Telestyrelsen säger lagen att abonnemang inte får vara längre än 24 månader, och att de första gratismånaderna bör räknas in i abonnemanget.

- Eftersom abonnenter inte har möjlighet att frångå avtalet utan att det tillkommer kostnader bör de inledande månaderna ses som del av den totala inledande bindningstiden. Eftersom den enligt LEK inte får vara på mer än 24 månader anser PTS att bolagen bryter mot lagen, skriver Post- och Telestyrelsen.

Viasat meddelar att de anser att de följer lagen men att de ska gå igenom PTS åsikter innan de fattar några beslut.

PTS säger till Aftonbladet att företagen har till 27 september på sig, därefter går ärendet vidare till domstol.

- Vi vill få det prövat. Företagen hävdar att de inte omfattas av LEK. I slutändan är det domstolen som avgör, men vi tror att vi har gjort en korrekt tolkning, säger Catharina Hjelmqvist, jurist hos PTS.