Teknik

Framtidens diskmaskin kan ha inbyggd värmepump

Diskmaskin.

Diskmaskin. Foto: ASKO Appliances AB.

Forskare byggde om diskmaskin med värmepumpskomponenter och halverade elförbrukningen.

Forskning vid Karlstad Universitet visar att man kan använda samma teknik som i torktumlaren och bergvärme för att minska elförbrukningen i en diskmaskin. Forskarna har byggt om en vanlig hushållsdiskmaskin och satt in värmepumpskomponenter.

- Testerna visar på en halvering av elförbrukningen för en värmepumpsdiskmaskin jämfört med en konventionell diskmaskin, säger Peder Bengtsson, doktor i miljö- och energisystem vid Karlstad Universitet.

Han har forskat inom området en längre tid och har tidigare släppts resultat, men inte som visat på sådan effektivitet.

Det som sker i diskmaskinen är att energin flyttas istället för att förbrukas. Inuti finns en vattentank på tre liter. Vattnet i den kyls ned när diskgodset och diskvattnet värms upp. Den kalla ytan från tanken används sedan för att kyla luften som används under torkningsprocessen, vilket vidare gör att isen i tanken smälter till vatten igen.

- Istället för att förbruka energi så flyttas och lagras energi under en diskcykel. Det som sker är att energi transporteras från vattentanken till diskgodset under diskningen och sedan tillbaka igen från diskgodset till vattentanken under torkningen, säger Peder Bengtsson.

Forskarna kommenterar resultatet med att de känner till att diskmaskiner med värmepumpskomponenter skulle bli lite dyrare, men att 90 procent av hushållsprodukternas miljöpåverkan uppstår vid användning av produkterna, och endast en tiondel vid tillverkning.

- En stor grupp konsumenter är beredda att betala lite extra för en produkt om de kan göra ett bra val för miljön. I det fallet går det att göra en parallell mellan en diskmaskin och bergvärme. I båda fallen är värmepumpsalternativet dyrare i inköp men man sparar in det med en lägre elförbrukning efter cirka fem år. Därefter är värmepumpen rena sparbössan, säger Peder Bengtsson.