Juridik

Värmepumpsbedragare härjar i södra Sverige

Värmepump.

Värmepump. Foto: Lars Bärtås

En man erbjuder "service" av värmepumpar och nya värmepumpar till "bra" pris, men det är en bluff.

Polisen varnar just nu för en man som utger sig för att sälja och reparera värmepumpar, men som efter förskottsbetalning aldrig leverar utlovad vara eller tjänst. Vid besöken hänvisar han till en hemsida och ett bolagsnamn. Vid närmare granskning visar det sig dock att firman inte finns registrerad hos Bolagsverket och att hemsidan ligger på en gratisserver och är under uppbyggnad.

Mannen uppges främst bedriva sin bedrägeriverksamhet i södra Sverige.

- Vi har fått in ett antal anmälningar i Skåne, Halland och Ängelholm där en man på liknande sätt har erbjudit sina tjänster att serva värmepumpen för en billig peng. I samband med ”servicen” upptäcks att ett lager eller någon annan del måste bytas ut och då vill mannen ha förskottsbetalning för att beställa hem reservdelen. Har också förekommit att man erbjuds köpa en ny värmepump till ”bra” pris med krav på förskottsbetalning. Någon vara dyker sedan aldrig upp, skriver Polisen i Ängelholm.

De rekommenderar att man alltid är försiktig då företag söker upp en i bostaden, samt att man undviker att betala för saker i förskott och har devisen "om det verkar för bra för att vara sant så är det troligen också det" i bakhuvudet.