Ekonomi

Unga mer stressade inför bostadsköpet

Unga storstadsbor är de som går upp mest i varv under bostadsköpet, medan smålänningar i 50-årsåldern tar det betydligt lugnare.

Unga mer stressade inför bostadsköpet

SBAB Bank har frågat cirka 1 000 personer om vad som stressar dem vid bostadsköp och, inte så oväntat, hamnar budgivningen överst på listan. Men det finns fler faktorer som påverkar oss mentalt. Hos unga människor är bland annat lånelöftet en stor stressbomb, och de unga är dessutom de som stressar mest. Stressen verkar sedan minska med åldern - personer över 56 år är de som är lugnast.

Rent geografiskt visar undersökningen att smålänningarna är de som tar det lugnast inför ett bostadsköp medan storstadsmänniskor lätt går upp i varv, speciellt då under budgivningen.

Stress vid bostadsköp

– Det hänger nog ihop med att bopriserna är högre i storstäderna, och att skillnaden mellan var budgivningen startar och slutar kan vara flera hundratusen kronor. Kanske kan acceptpriserna som införts i Stockholm och Göteborg göra storstadsborna lite mindre stressade över själva budgivningen, säger Maria Landeborn som är privatekonom hos SBAB Bank.