Ekonomi

Trollhättans bopeng gick inte till bostäder

En granskning visar att vissa kommuner som tagit emot pengar för att bygga bostäder istället använt pengarna till annat.

Trollhättan är en av de kommuner som använt bostadsprojektpengar till annat.

Trollhättan är en av de kommuner som använt bostadsprojektpengar till annat. Grafik: Google Maps.

18 miljoner kronor, så mycket fick Trollhättan från staten för att kunna bygga bostäder förra året. Men inte en enda krona gick till bostadsprojekt. Istället har kommunen använt pengarna för att få ekonomin att se bättre ut.

– Det är ju direkt ohederligt att både söka och ta emot ett bidrag som är avsett för ökat bostadsbyggande, men istället används för att putsa upp det ekonomiska resultatet i en kommun, säger oppositionsrådet Peter Eriksson (M) till Sveriges Radio.

Sveriges Radio har även upptäckt att det gått till på ett liknande sätt i Dals-Ed. Där handlar det om 2,4 miljoner kronor.

Bägge kommunerna försvarar sig med att man inte får öronmärka pengar för bostadsbyggande och menar på att de ändå använts till satsningar som kommit att påverka byggandet positivt.

I Sotenäs, som också tagit emot en stor summa pengar för bostadsbyggande, har däremot pengarna öronmärkts.

– Ibland passar inte reglerna verkligheten och vi fick inte 5,4 miljoner av staten för att använda upp dem hipp som happ, så därför sitter pengarna på ett konto hos oss för att användas till bostadsbyggande i kommunen, berättar Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Totalt delade staten ut 1,8 miljarder kronor förra året för att få fart på bostadsbyggandet i kommuner runtom i landet. 111 kommuner ansökte och godkändes för att ta emot bidraget.