Bolån, Ekonomi

Riktigt låga boräntor i sommarhettan

Fyra bolåneaktörer har en lägre bolåneränta än 1,25% i genomsnitt. Storbankerna sämst.

Riktigt låga boräntor i sommarhettan

Mitt i sommaren listar vi alla bankers genomsnittsräntor på bolån. Här ser du vilka banker som ger dig lägst bolåneränta just nu.

I Sverige finns det idag 17 banker och långivare som lånar ut med huset som säkerhet. Fyra bolåneaktörer har en lägre bolåneränta än 1,25% i genomsnitt.

 1. Nordnet - 0,84 procent i genomsnittsränta i juni (bindningstid 3 månader) - Hos Nordnet får du låna upp till 50 % av bostadens värde. Kravet är dock att du samlar ett större sparande (t ex ett pensionsparande på minst 1 miljon) hos Nordnet.
   

 2. Enkla.com - 0,95 procent (bindningstid 3 år) - Enkla.com hävdar själva att de inte är en bank utan bara specialiserar sig på bolån. Enkla.com lånar ut till den som har en belåningsgrad under 85% och har ett bolån under 2 500 000 kr per person, (om 2 personer tagit lånet tillsammans gäller 5 000 000 kr). Men Enkla.com har än så länge bara börjat låna ut till konsumenter med en belåningsgrad på under 50%. Enkla.com ger inte heller några nya bolån från scratch, till dem kan du flytta ditt bolån och eventuellt i samband med flytten justera bolånets storlek. Enkla.com ägs av Simplex AB (tidigare Lånbyte.se) som är ett bostadskreditinstitut.
   

 3. Landshypotek - 1,10 procent i genomsnittsränta (bindningstid 3 månader), 1,02 % (1 år) - Landshypotek uppdaterade sina boräntor den 6 juni. Deras tidigare så attraktiva erbjudandet på 0,99 % för de som lånar max 50% av bostadens värde har nu tyvärr försämrats och ökat till 1,08 %. Fortfarande bra, men inte längre lika bra. Landshypotek lånar bara ut till villaägare och till fritidshus, inte till bostadsrätter.
   

 4. Danske Bank - 1,23 % i genomsnittsränta (bindningstid 2 år) - Danske Banks låga genomsnittsränta kommer från deras erbjudande som de lanserade den 10 april i år (1,29) och den extrarabatt som man får om man spara 100 000 kr hos dom (som sänker bolåneräntan till 1,19%) Mer om Danske Banks boräntesäkning kan ni läsa här. Danske Bank är än så länge den enda traditionella banken som tagit upp kampen med de nya uppstickarbankerna.
   

 5. Hypoteket - snittränta 1,28 procent (bindningstid 3 månader) - låna upp till 65% av bostadens värde. Hypotekets och Stabelos erbjudande (se nedan) påminner väldigt mycket om varandra. Fördelen med Hypoteket är att de accepterar en något högre belåningsgrad än Stabelo. En annan fördel med Hypoteket är att de inte kräver att man förser dem med ett belåningsunderlag när man flyttar sitt bolån till dem. Hypoteket eller Stabelo ger liksom Enkla.com inte några nya bolån från scratch, deras affärsidé är att ta över befintliga bolånekunder.
   

 6. Stabelo - 1,28 % i genomsnittsränta (bindningstid 3 månader) - låna upp till 60% av bostadens värde. Stabelos erbjudandet går också under namnet Avanza Bolån+.
   

 7. Ålandsbanken - 1,2976 procent i genomsnittsränta i juni (bindningstid 3 månader)
   

 8. ICA Banken - 1,35 % i snittränta (bindningstid 1 år) - ICA Banken använder fortfarande SBAB (men SBAB har sagt upp kontraktet) och verkar främst vända sig till anställda på ICA. Med det sagt verkar ej anställda på ICA inte ha det lika lätt att få samma bolåneränta.
   

 9. SBAB - 1,38 % (bindningstid 3 månader) - SBAB erbjuder bolån från 1,06%-1,49%. Bäst bolåneränta får du hos SBAB om du tar ett stort bolån, helst ska du låna 4 miljoner kronor eller mer. Det verkar nästan som ägaren staten vill att vi ska låna mycket och inte spara eller amortera för mycket (författarens reflektion). SBAB har nyligen lanserat ett Grönt bolån som ger 0,05-0,10 i rabatt beroende på vilken energiklass ditt boende har. Men det är otydligt från SBABs sida huruvida 1,06% är absolut lägsta boräntan eller om det går att få 0,96% om man uppfyller alla kriterier (lånar mycket, har låg belåningsgrad och har ett miljöklassat boende). SBAB säger att Gröna bolåne-rabatten även kommer lanseras till bostadsrättsägare i slutet av sommaren. Hos SBAB kan du låna upp till 85% av bostadens värde.
   

 10. Collector - 1,39 procent (bindningstid 3 månader) - hos den helt nya aktören Collector Bank kan du låna upp till 85% av bostadens värde. Intressant med en ny aktör som spränger sig in i mitten. Bra att de accepterar 85% i belåningsgrad eftersom många verkar ha det lånebehovet.
   

 11. Ikano Bank - 1,41 % i genomsnittsränta (bindningstid 3 månader)
   

 12. SEB - 1,41 procent i genomsnittsränta (bindningstid 3 månader)
   

 13. Nordea - 1,46 procent i genomsnittsränta (bindningstid 3 månader)
   

 14. Länsförsäkringar - 1,47 % genomsnittsränta (bindningstid 1 år)
   

 15. Skandia - 1,50 procent i genomsnittsränta (bindningstid 3 månader)
   

 16. Swedbank - 1,54 % genomsnittsränta (bindningstid 3 månader). Swedbank har rasat långt ner i listan och är nu på delad sistaplats tillsammans med Handelsbanken (som länge legat på sistaplats).

 17. Handelsbanken - 1,54 % (bindningstid 2 år)

Det är tydligt att det är hos de traditionella bankerna där var och en fortfarande aktivt måste pruta där genomsnitträntorna är sämst.

Enligt en undersökning från Landshypotek har hälften av alla bolånekunder fler än en bank. Synd att inte fler lämnar storbankernas dåliga listerbjudanden till förmån för några av uppstickarna som har en modernare affärsmodell med en transparent prissättning.

Fyll gärna i din egen ränta och medverka i vår boränteanalys (gratis)