Pruta - det lönar sig!

Du kan alltid försöka pruta, ofta går det lättre än man tror.

Du kan alltid försöka pruta, ofta går det lättre än man tror.

Visste du att du kan pruta på allt från hemelektronik till byggmaterial? Ja, faktiskt på hela husköpet. Det är vanligare än du tror, och du kan spara mycket pengar under året som du kan använda till roligare saker.

Vi drar oss inte för att pruta när vi är utomlands, däremot upplever många det som en aning pinsamt att pruta här hemma i Sverige. Men det borde vi inte göra. Många företag förväntar sig till och med att du ska pruta idag.

Det är inte bara prylar som du kan pruta på, till och med husköpet är en förhandlingsfråga. Köper du exempelvis hus och tomt hos samma företag kan du säkerligen förhandla dig till exempelvis gratis vitvaror, ett billigare pris på antingen huset eller tomten, färdigmålat hus i priset eller vad som nu kan tänkas vara intressant. Det gäller bara att det även passar försäljaren rent ekonomiskt. I vissa fall är till exempel gratis vitvaror enklare att förhandla till sig än ett lägre pris, i andra fall är det kanske tvärtom. Känn av atmosfären och se vad som verkar gå hem hos den du förhandlar med.

Årstider
Precis som med mat så har prylar och tjänster olika årstider då det är bäst att shoppa. Och det innebär inte att det är bäst att handla när alla andra gör det utan självklart när det är lågsäsong för varan ifråga. Står folk på kö för att köpa varan blir det betydligt svårare för dig att argumentera för varför du bör få ett bättre pris.

Men det är inte alltid som lågsäsong är bästa tid. Handlar det exempelvis om grävjobb och liknande så blir det dyrare på vintern trots att det är lågsäsong, eftersom det krävs mer jobb för att utföra en uppgift då det exempelvis är käle i marken.

Måste du handla när det är högsäsong är mängdrabatt ett av de bästa argumenten. Köper du flera varor är det enklare att förhandla ner priset eller exempelvis få tre varor men betala för två. Ska du köpa en gräsklippare på våren kan du till exempel passa på att köpa den där spaden, gräsfröna och krukan som du också behöver och se om du kan få spaden och fröna på köpet eller om du kan få ner den totala summan med ett par hundralappar. 

Kom förberedd
Det är dumt att kasta sig in i en förhandling utan vare sig argument eller mål. Du bör ha läst på om varan, läst på om företaget och kollat upp konkurrenternas priser. Det handlar ju inte bara om att handla hos den som är billigast, utan snarare att handla hos den där du får mest för pengarna, och även service bör räknas in i den ekvationen. Är exempelvis en badrumsleverantör mer pålitlig än en annan så är det kanske mer värt att lägga pengar på den pålitliga och istället pruta hos denne. Du kan då påtala att konkurrenten ger dig samma tjänst och varor för ett bättre pris, men att du hellre väljer just detta företaget om de kan matcha priset.

Hemsidor som Prisjakt och Pricerunner är bra i sammanhanget, i alla fall när det kommer till rena produkter, eftersom du då kan kolla upp vad priset på varan är hos olika företag. Handlar det istället om tjänster kan du läsa och fråga på forum om vad andra betalat för samma tjänst i samma län, samt jämföra med vad de tar betalt i andra län. I vårt forum finns massor med trådar där det diskuteras priser, perfekt för dig som ska bege dig in i en förhandling.

FAKTA / Så får du ner priset

  • Mängdrabatt. Ofta kan du få ner priset rejält om du köper flera prylar på en gång hos samma återförsäljare. Är du ute efter delar till badrummet? Köp allt samtidigt och be om ett paketpris när du plockat ihop de saker du vill ha.
  • Jämför priser. Sajter som Prisjakt och Pricerunner gör det betydligt enklare att skaffa argument till varför du ska få ett billigare pris, det är bara att surfa in och kolla vad konkurrenterna tar för samma varor och presentera statistiken för den du förhandlar med.
  • Gå inte bara till de stora kedjorna. I mindre butiker är det större chans att du får förhandla priset med ägaren eller någon som är väldigt insatt i ekonomin, och på så sätt kan du förhandla ner priset enklare eftersom personen ifråga har rätt att sätta priset på varan.
  • Prylar istället för pengar. Ibland kan det vara enklare att få en extra pryl på köpet än att få det du köper för ett billigare pris. Ha det i åtanke när du förhandlar.
  • Köp när det inte är högsäsong. När alla är ute efter samma typ av vara kommer priset naturligtvis bli svårt att förhandla ner, övriga kunder står ju på kö och är kanske beredda att betala fullpris. Handla därför hellre när det är lågsäsong. Ska du exempelvis köpa trädgårdsprylar, gör det på hösten.