Ekonomi

Prognos: Oförändrad reporänta

Minskat inflationstryck gör att storbanken inte tror på en höjning av reporäntan.

Inflaktionstakten sjunker enligt senaste siffrorna från Statistiska Centralbyrån. I oktober mättes den till 2,3 procent och nu i november har den gått ner till 2,0 procent. Vid samma tidpunkt förra året steg den. Detta, spår SBAB, gör att Riksbanken kommer att behålla reporäntan på nuvarande nivå när de har sitt möte nästa vecka.

- Den statistik som inkommit sedan det förra penningpolitiska mötet i oktober tyder på att Riksbanken sitter still i båten. BNP-utfallet för tredje kvartalet kom in mycket lågt. Det drevs dessutom av en svag hushållskonsumtion som verkar dämpande på inflationen. Konsumtionsutfallet för oktober, som kom i måndags, pekade dessutom på en nedgång på 0,3 procent jämfört med samma månad förra året, vilket borde oroa Riksbanken, säger Robert Boije, chefekonom på SBAB.

Han säger även att han till och med skulle bli förvånad om de höjde räntan eftersom de inte gjorde så vid förra mötet och då var inflationstrycket högre.

Riksbanken har tidigare flaggat för att de velat få upp inflationen till just 2 procent, och där har den legat sedan i våras vilket skulle kunna tyda på att en höjning är möjlig redan nu. Men det är omvärldsläget kombinerat med månadens minskning som gör att SBAB ser med ovisshet på den närmaste framtiden.

- När Riksbanken inte valde att höja reporäntan vid det förra penningpolitiska mötet ser jag inte riktigt vilka skäl som Riksbanken skulle ange för att höja reporäntan i nästa vecka efter den för inflationen negativa statistik som inkommit sedan förra mötet, säger Robert Boije.