Ekonomi

Prisrekord för bostadsrätter i storstäderna

Bostadsrätter ökar snabbt i pris, huspriserna tar mer tid på sig.

Både centrala Göteborg och centrala Stockholm sätter all time high för bostadsrätter enligt senaste rapporten från Mäklarstatistik. Men den procentuellt sett största ökningen kan ses i Värmlands län, där har priserna stigit med 28 procent på ett år. För riket som helhet är prisökningen 7 procent jämfört med samma period förra året och 3 procent sett till senaste månaden.

- Den prisökning som vi har sett på bostadsrätter kan mycket väl fortsätta eftersom det är bostadsbrist på många orter. Det understryker behovet av att det bör byggas fler bostäder över hela landet, framför allt på orter med stor inflyttning, säger Peeter Pütsep som är vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Huspriserna tar det lite försiktigare - här är ökningen 1 procent jämfört med förra månaden, och 3 procent jämfört med förra året. Störst ökning ses i Norrbottens län som redovisar +6 procent senaste månaden och +9 procent på årsbasis. 

- Vi har en segdragen vinter som försenar både villa- och fritidshusmarknaden och vi ser för tillfället en liten prisuppgång även på villor. Vi förväntar oss att utbudet kommer att öka, framförallt på villa och fritidshus, säger Peter Pütsep.

Alla läns upp- respektive nedgång hittar du här.