Ekonomi

Miljardnota för lockpriser

Forskare slår fast att mäklare tjänar på lockpriserna medan samhället förlorar på dem.

Anders Österling, doktorand i ekonomi.

Anders Österling, doktorand i ekonomi. Foto: Privat

Lockpriser kostar samhället en miljard kronor per år, enligt en rapport baserad på en analys som ekonomiforskaren Anders Österling gjort. Han har granskat bakgrund och effekter av de åtgärder som mäklarbranschen införde för att bli av med lockpriserna, och sett att varken slutpris eller försäljningstid påverkats men däremot har utgångspriserna gått upp med 15 procent och spekulanternas beteende har förändrats.

Hans analys visar att det är det förändrade beteendet som är kostsamt. Det tar längre tid för varje bostadsköpare att hitta en passande bostad. Besöksantalet på bostadsannonser halverades efter åtgärderna och visningsdeltagandet minskade med en fjärdedel. Detta utgör en samhällskostnad på cirka en miljard kronor. Det motsvarar ungefär 0,71 procent av värdet av de bostäder som säljs.

- Lockpriser innebär att bostadsköpare måste titta på fler bostäder, både på nätet och på visningar. Den genomsnittliga bostadsannonsen i Stockholms innerstad har cirka 4.000 online-visningar, och sjunker med 55 procent när lockpriser avskaffas, säger Anders Österling.

Vidare konstaterar han att modellen med accepterat pris fungerade som en motpol under ett par år, men att lockpriserna sakta men säkert återkommit från 2015 och framåt. En bakomliggande orsak som anges är att mäklarna helt enkelt tjänar mer i arvode när de använder sig av lockpriser. De kan avtala om högre arvode när priset stiger en viss procent.

Som åtgärder mot lockpriser föreslår Anders Österling: bindande bud, statistiska bostadsvärderingar, oberoende värderingar som utgångspris och en proaktiv tillsyn av fastighetsmäklare.

Källa: Dagens Industri