Ekonomi

Mäklarstatistik: Huspriserna upp 2 procent

Den kraftiga prisuppgången på bostadsrätter börjar plana ut, senaste månaden har priserna på både hus och bostadsrätter stigit med en procent enligt Mäklarstatistik. Sett till en tremånadersperiod leder dock bostadsrätterna fortfarande prisuppgången.

Bostadspriser hela riket
Bostadsrätter senaste 3 månaderna: +4 %
Hus senaste 3 månaderna: +2 %

- Bostadsmarknaden präglas just nu av en stark efterfrågan och normalstort utbud för säsongen. Det ger en pålitlig marknad med svagt stigande priser och prisrekord på många orter. Förutsättningarna är goda för att säljare och köpare ska mötas och vi ser att det gjorts väldigt mycket affärer den senaste tiden. Prisutvecklingen ser även ganska lika ut i olika delar i Sverige även om det som vanligt finns en del geografiska skillnader, säger Lars-Erik Nykvist som är vd på Fastighetsbyrån.

Jämtland är ett av de län som sticker ut, huspriserna där har ökat med hela 16 procent senaste 3 månaderna. Nästa län på listan ligger långt under och det är Uppsala som redovisar en 7-procentig uppgång. I västernorrland, värmland och norrbotten backade istället priserna med 3, 1 och 2 procent.

Nu startar sommarfasen med semestrar och allt vad det innebär för bostadsförsäljningen och priserna. Men Lars-Erik Nykvist tror ändå att vi kommer att se en god försäljning denna sommaren jämfört med tidigare år, detta eftersom husmarknaden kom igång sent på grund av den sena våren och eftersom efterfrågan på bostadsrätter fortfarande kan kategoriseras som stark.

Här kan du se hur priserna varierat i ditt län senaste tiden.