Bostadssituationen påverkar livsvalen

Boendet avgör flera viktiga val i livet.

Boendet avgör flera viktiga val i livet. Foto: Marlén Eskilsson

Bostaden har ett finger med i spelet i mycket av det som sker i våra liv.

Bostaden är inte bara tak över huvudet. Den påverkar oss på en rad sätt, samtidigt som det som sker runtomkring oss påverkar hur vi ser på den. Vuxna barn som bor kvar hemma gör exempelvis att många väljer att skjuta upp en efterlängtad flytt till ny bostad, och bostaden kan även få oss att stanna kvar i en dålig relation.

Det är SBAB som gjort en undersökning som visar att bostadssituationen påverkar våra livsmönster. Extra tydligt blir detta i områden där det råder bostadsbrist.

- Det är helt befängt att beroende av var du bor är det lättare eller svårare att göra viktiga livsval. Vilken mardröm att leva i en dålig relation och inte kunna gå vidare på grund av bostadssituationen, säger Claudia Wörmann, boendeekonom hos SBAB och fortsätter:

- Helt klart är det värst för den som bor i en tillväxtregion, medan det på andra håll fungerar hyfsat. Att inte kunna gå vidare och anpassa boendet efter var man är i livet likväl som att att försöka undvika att curla ett vuxet hemmaboende barn är mycket påfrestande.

Ungefär var tredje person har själva, eller känner till någon, som inte flyttat på grund av att vuxna barn bor kvar hemma, medan var femte säger att de, eller någon de känner, har skjutit upp sin separation på grund av bostadssituationen. Siffrorna ökar kraftigt i storstadsområdena. I Stockholm är det istället 37 respektive 29 procent.