Juridik

Länsstyrelsen bränner upp hennes kåta

En annan kåta - skogssamisk timmerkåta i Koppsele.

En annan kåta - skogssamisk timmerkåta i Koppsele. Foto: Wikipedia

Det som var en konflikt om en svartbyggd stuga är nu en infekterad tvist om en kåta som ska eldas upp.

Idag kommer Kronofogden att verkställa länsstyrelsens beslut att bränna upp Anita Gimvalls kåta i Vindelfjällens naturreservat i Storumans kommun. Kåtan ska ha funnits i hennes släkt i 120 år, men den står på statens mark och klassas som ett nybygge.

- Jag tycker det känns overkligt. Jag vet kanske först när det brinner. Det är helt overkligt att detta händer. Jag anser inte att den är ett nybygge som de påstår. De har inte ens varit på plats, så de vet ju inte, säger Anita till Sveriges Radio och påpekar att den står på de gamla grundstenarna.

Det har varit många turer om kåtan. Från början ställde Anita Gimvall dit en liten stuga, men efter att ha fått vite på 15 000 kronor bytte hon ut den mot kåtan samt ett utedass. Enligt Anita är det samma kåta som stod på platsen före hon byggde stugan, och att hon därför återställt marken. Men länsstyrelsen håller inte med. De anser att det är ett nybygge och att hon saknar strandskydd för bygget.

- Vi menar att det är en ny byggnad. Även om det stått en byggnad där för länge sedan så måste man ha tillstånd för att ställa upp en ny byggnad, säger Länsstyrelsen.

Man har tittat på olika alternativ för hur man ska hantera kåtan, bland annat upphandling där ett företag får komma dit och riva eller flyga bort den med helikopter. Men det skulle bli dyrt för svaranden och därför anser man att uppeldning är bästa alternativet.

Anita är själv på plats för att protestera.