Ekonomi

Köpa sommarhus på Gotland

Mäklarna menar att utbudet av fritidshus på Gotland är lågt just nu. Här får du reda på när det lättar, var folk helst vill bo och hur du gör för att hitta ett sommarhus du blir nöjd med.

Fritidshuset Hamra herrans 112 ligger till salu hos Home by Dean för 5 900 000 kr.

Fritidshuset Hamra herrans 112 ligger till salu hos Home by Dean för 5 900 000 kr. Foto: Home by Dean

100 km från det svenska fastlandet ligger Sveriges största ö Gotland, som både är ett eget landskap, län och en kommun. Under stenåldern befolkad av säljägare och fiskare, under vikingatiden ett av norra Europas rikaste områden. I mitten av 1100-talet började Visby växa fram som stad och handelsplats. Gotland är en spännande ö, långt från storstadshetsen och platsen där flest svenskar drömmer om att ha ett fritidshus.

Sundre Digrans 420
Sundre Digrans 420 byggt 1965 av kalksten och med flistak vid Storsundret ligger till salu hos Visbymäklarna för 6 900 000 kr. Foto: Visbymäklarna

Bara 27 fritidshus av 11 500 till salu för tillfället

På Gotland finns det idag cirka 11 500 fritidshus och drygt 17 000 hus för permanentboende. För tillfället är dock utbudet av fritidshus till salu skralt, bara 27 stycken ligger på Hemnet. Vissa av dem är dessutom andelslägenheter och bostadsrätter, några är pyttesmå fiskebodar. Priserna sträcker sig mellan 6,9 miljoner kr för ett gediget stenhus på stor tomt ner till 650 000 kr för en fiskebod.

Fiskebod till salu
En fiskebod i kalksten på 17 kvm, den lilla på  hörnet, kan bli din för 880 000 kr. Till salu hos Bostad & öliv just nu.  Foto: Bostad & Öliv
Fiskebod inredning
Inredning i fiskeboden. Här finns el, pentry, eldstad och platsbyggda sängar. Utedass. Foto: Bostad & Öliv

Två mäklare vi har varit i kontakt med menar att dock att utbudet brukar vara större.

– Just nu är utbudet något lägre än normalt, vilket hänger ihop med att vintern har dröjt sig kvar lite längre normalt och man vill gärna ha lite gröna knoppar och vårkänsla innan fritidshusen läggs ut. I år blir därför de stora visningshelgerna för fritidshus helgen runt valborg (vilket i år blir en 4-dagars helg om man flexar bort valborgsmässoafton) samt Kristi Himmelfärdshelgen. Då har både våren och utbudet av fritidshus exploderat, säger Anders Larsson vid Visbymäklarna.

Hela ön är populär och det är aldrig längre än 22 km till havet oavsett var på Gotland du köper ett hus.

– Det är inte så stort utbud av fritidshus nu, vilket gör att det är bra efterfrågan på dem, säger mäklaren Johan Fahlstedt vid svensk Fastighetsförmedling Gotland.

Resa till och från Gotland

Du kan resa till Gotland med färja från Nynäshamn, Oskarshamn eller Västervik, resan tar ca 3,5 timmar. Enkel resa kostar 895 kr för fem personer och en bil. Det går också att flyga till Visby från Stockholm, Göteborg och Malmö. Flygresan tar 40 minuter från Stockholm och en timma från Malmö. Från Stockhom kostar flygbiljetten runt 1000 kr tur och retur. Från Göteborg och Malmö reser du till Visby för runt 2000 kr tur och retur.

Mest eftertraktade lägena

Vi frågade mäklarna var på Gotland vi finner de mest attraktiva lägena.

Karta över Gotland
Populärast är Visby, Fårö, Storsudret och Östergarnslandet, även om hela ön är populär. Foto: Wikipedia

– Visby, och framförallt Visby innerstad, är alltid eftertraktat och sen alla ”ytterligheter” dvs. Fårö, Storsudret och Östergarnslandet. Men hela ön är populär och det är aldrig längre än 22 km till havet oavsett var på Gotland du köper ett hus, berättar Anders Larsson.

Stuga på strandtomt
Slite Kvarnåkerhamn 245 är en strandtomt med en stuga på 23 kvm på och egen båtplats. Till salu hos Fastighetsbyrån för 1 250 000 kr. Foto: Fastighetsbyrån

Hur många hus titta på innan man slår till?

Rent allmänt där du ska köpa hus så gäller det att ta god tid på sig och först lära känna marknaden – åk och titta på så många hus som möjligt. Men hur vet man hur många hus man ska titta på innan det är tillräckligt?

En metod man kan använda är teoretisk sannolikhetslära, som medlemmen mycke_nu tipsade om: Antag att du vill köpa ett fritidshus inom tre år, men att du bara hinner titta på ett hus i månaden, dvs 36 hus.

När skall man då slå till för att ha bästa chansen att få det optimala huset? Man kan ju inte gå tillbaka till de hus man ratat.

Rent teoretiskt visar det sig att om man först tittar på 36/2.7 = 13 hus och sedan köper det första huset som är bättre än de 13 första, så är sannolikheten att få det bästa av alla 36 husen hela 50%.