Köpa och sälja huset i bitcoin – ny trend

Hus i Colchester, Essex, som utannonseras i kryptovalutan bitcoin.

Hus i Colchester, Essex, som utannonseras i kryptovalutan bitcoin. Foto: Cascadenews.co.uk

Mäklare i USA och Storbritannien ser en ny trend i att fastighetsöverlåtelser sker i bitcoin. Möjligheten att kunna betala för huset i bitcoin lockar unga köpare, födda på 1980-talet och framåt.

Kryptovalutor som bitcoin är inte bara en investering för högrisktagaren, de börjar också bli ett accepterat betalningsmedel. I december 2017 rapporterade brittiska the Telegraph om de två första försäljningarna av bostäder i bitcoin i Storbritannien. Det var fastighetsutvecklaren Go Homes som hade sålt fastigheter till två olika män i 20-årsåldern som arbetar med mjukvaruutveckling och är sk. ”bitcoin-miners”.

En av dem köpte ett småhus med fyra sovrum i Colchester under uppbyggnad för 350 000 pund, som han avser att hyra ut. Hyresgästen ska betala hyran i bitcoin.

Go Homes andra kund köpte ett radhus med fyra sovrum i Hertfordshire för 595 000 pund, pengar som han hade tjänat genom bitcoin-mining och onlinespel. Ed Casson som är koncernchef Go Homes tror att vi kommer att få se fler och fler bostadsaffärer med hjälp av bitcoin under de närmaste fem åren.

Hus med fyra sovrum i Hertfordshire
Ett hus med fyra sovrum i Hertfordshire, dock inte det som nämns i artikeln. Foto: Rightmoce

Redan i oktober 2017 rapporterade amerikanska CNBC om unga bostadsköpare som gjort förfrågningar hos mäklare, med önskan om att få betala i kryptovaluta. Fastighetsaffärer i kryptovaluta som rapporteras var alltifrån markköp i Lake Tahoe i Kalifornien till lägenheter på Manhattan och småhus i Texas.

Hus till salu i Texas.
Ett enfamiljshus i Texas som är till salu hos Zillow. Inc. Saluförs dock inte i bitcoin.

Ben Shaoul, vd för Magnum Real Estate Group, hoppas att han får en fördel gentemot sina konkurrenter när han accepterar bitcoin när han säljer små lägenheter i en fastighet som han utvecklat på Manhattans Lower East Side. Shaoul bedömer att de köpare som önskar en affär i kryptovaluta är ”millennials”, dvs männsikor födda mellan tidigt 1980-tal och tidigt 2000-tal.

När den första svenska husaffären i bitcoin eller annan kryptovaluta sker, återstår att se.

Vad är bitcoin?

Bitcoin (BTC) är en kryptovaluta, en digital valuta som skapades 2009 av någon som kallade sig för Satoshi Nakamoto. Hans huvudsyfte med valutan var att möjliggöra betalningar över internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part som t ex en bank eller en myndighet.

Bitcoin mining är när datorer används för att verfiera transaktioner. Den dator som löser ett matematiskt problem snabbast får en belöning för sin insats av nätverket. Det finns 21 miljoner bitcoins totalt men än så länge har man bara brutit ca 16 miljoner.

Värdet av 1 bitcoin är i skrivande stund 10 576 USD, men det svänger kraftigt från dag till dag. Bitcoin går att dela i åtta decimaler. Den minsta summan är 1 satoshi vilket anges som 0,00000001 BTC.

Det skapas hela tiden nya kryptovalutor. Just nu finns det enligt sajten Coinmarketcap 1438 olika kryptovalutor varav Bitcoin är den som både är mest välkänd och mest värd.

Två andra populära kryptovalutor är Ethereum och Litecoin. De olika valutorna har olika fördelar.