Juridik

Julbelysningen kan vara farlig

Julbelysningen kan vara farlig

Eksäkerhetsverket testar årligen julbelysning och går nu ut med köpråd eftersom testresultaten sällan är särskilt positiva.

Julen närmar sig med stormsteg och vissa har redan börjat pynta. Men visste du att nästan hälften av all den julbelysning som Elsäkerhetsverket årligen testar får försäljningsförbud, och att cirka 18 procent har så allvarliga fel att de måste återkallas av tillverkaren - en del av produkterna är till och med livsfarliga. Men mest anmärkningsvärt är nästan att endast 13 procent klarade sig utan anmärkning. 

Jämfört med övrig belysning talar de här siffrorna sitt tydliga språk. Vid årlig granskning av övrig belysning får cirka en tredjedel försäljningsförbud.

Så här skriver Elsäkerhetsverket att du ska tänka när du letar julbelysning:

  • Titta efter CE-märkningen. Är produkten CE-märkt garanterar tillverkaren att den uppfyller EU:s säkerhetskrav.
  • Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk. Att använda en ljusslinga för inomhusbruk till granen utomhus kan innebära direkt livsfara.
  • Titta efter märketikett med uppgifter om tillverkare och IP-klass som visar om produkten kan användas utomhus. IP44 eller högre siffervärde gäller för att produkten ska stå emot påfrestningarna med vatten, vind och kyla.
  • Se efter att sladd och kontakt är hela och att det inte finns några sprickor. Släng ljusslingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.
  • Tänk på att inte placera ljusslingor nära lättantändligt material.
  • Ett tips är att ansluta dina julprodukter via en jordfelsbrytare för extra skydd. Se till att motionera de jordfelsbrytare som du har i huset när du ändå är igång.