Hoverboard tände eld på hus

En hoverboard.

En hoverboard. Foto: Elsäkerhetsverket.

En hoverboard på laddning fattade eld och brände ner ett hus i Kristianstad.

Ännu en hoverboard har givit upphov till brand. Denna gången är det ett hus i Kristianstad som brunnit ner efter att en hoverboard fattat eld då den suttit på laddning.

– Det startade i min äldsta sons sovrum på övervåningen, han hade sin hoverboard inkopplad på laddning. Helt plötsligt bara brast det ut. Tack och lov hade han dragit täcket över huvudet för röken började sprida sig direkt. Annars hade han kanske andats in röken och skadats, säger Anisa Markisic till Aftonbladet.

Händelsen inträffade mitt i natten, men tack vare att sonen larmade kunde alla ta sig ut helskinnade.

Familjen står nu utan hem och uppger att försäkringsbolaget sagt att det är deras ansvar att hitta ett nytt. De är ledsna och uppgivna, men känner samtidigt att det inte kom som en överraskning att hoverboarden kunde fatta eld.

- Det är vårt ansvar att inte ladda den under natten. Man måste ha koll på säkerheten i hemmet, så jag kan inte skylla på dem. Man har ju läst om det tidigare med mobiler och allt möjligt. Jag är inte förvånad. Jag är bara tacksam att alla överlevde.

Elsäkerhetsverket har länge varnat för hoverboards, framför allt importerade sådana som saknar CE-märkning. Mellan juni 2016-april 2017 inträffade 48 bränder orsakade av hoverboards på laddning.

Om du äger en hoverboard skriver Elsäkerhetsverket att det är viktigt att kontrollera så att den har CE-märkning, svensk bruksanvisning samt att det finns en "Försäkran om överensstämmelse".