Här gömmer många nyckeln

Här gömmer många nyckeln

En av fyra gömmer nyckeln till fritidshuset på utsidan, och vissa ställen är mer vanliga än andra.

Det närmar sig fritidshussäsong. Om du äger ett fritidshus, eller går i tankarna att köpa ett, kan det vara bra att veta att du inte bör lägga nyckeln under en blomkruka när du låst dörren och ska åka hem. Det kan tyckas självklart, men en av fyra fritidshusägare gömmer faktiskt nyckeln på utsidan.

Det vanligaste gömstället är i garaget eller uthuset, tätt följt av det något mer diffusa svaret trädgården. Vissa väljer till och med brevlådan eller hängrännan.

Idag är det dock fortfarande relativt ovanligt att inbrott sker med hjälp av en gömd nyckel. Det vanligaste är att tjuven hittar in på traditionellt vis, exempelvis genom ett fönster. Däremot är det så att om tjuven tagit sig in med hjälp av den gömda nyckeln kan det bli så att din försäkring inte täcker förlusten.

Äger du ett fritidshus är rekommendationen att du besöker huset regelbundet, samt ber grannarna att hålla ett öga när du inte är där. Det är även rekommenderat att du monterar ett ordentligt lås - eventuellt även ett larmsystem.

Här gömmer vi oftast nyckeln:

  • Garaget/uthuset 12% 
  • Trädgården 11% 
  • På utedasset 6% , under blomkruka 6% 
  • Hängrännan 4%, i elskåpet 4% 
  • Brevlådan 3%