Ekonomi, Juridik

Fler sålda bostäder trots mindre utbud

Antalet sålda bostäder under fjärde kvartalet blev fler än under samma period 2011 trots att utbudet visade på färre objekt till salu och längre säljtider. Framför allt har utbudet av bostadsrätter sjunkit kraftigt enligt Fastighetsbyrån, som är den mäklarfirma som undersökt hur kvartalet sett ut.

- Ur Fastighetsbyråns perspektiv har det varit ett bra kvartal. Antal bostadsförsäljningar har legat på en hög nivå och ökat relativt kraftigt jämfört med samma period förra året. Den höga omsättningen har också bidragit till ett något minskat utbud under kvartalet. Att utbudet på bostadsrätter sjönk så kraftigt de sista veckorna 2012 kan förmodligen förklaras av de många helgdagarna. Färre väljer att ha sin bostad till salu när det är så mycket ledighet, säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist.

Andra noteringar som gjordes var att skillnaden mellan utgångspris och slutpris minskade när det kommer till husförsäljning, och att huspriserna överlag låg stilla jämfört med året innan. Enligt Fastighetsbyrån beror detta bland annat på att det införts acceptpriser i Stockholm. Bostadspriserna ökade dock något.