Ekonomi

Dags för boräntorna att gå upp igen?

Dags för boräntorna att gå upp igen?

Foto: Marlén Eskilsson

Experterna tycker att det är dags att höja reporäntan.

Kanske bör du förbereda dig på att boräntorna kan komma att ticka uppåt tidigare än väntat. Enligt de experter som Dagens Industri talat med är det dags att börja höja reporäntan redan nu. 

"Det är första gången sedan 2011 som Skuggdirektionen vill se högre styrränta", skriver Dagens Industri.

Den så kallade Skuggdirektionen består av högt uppsatta experter inom näringslivet, finansmarknaden, forskarvärlden, arbetsmarknaden och politiken. De träffas ett par dagar före Riksbankens möten för att diskutera vad de anser att Riksbanken bör ta för beslut.

En stor orsak till deras beslut idag är att inflationen nått över 2 procent, vilket är första gången sedan 2010. Men även det internationella läget.

- Vi har en tydlig och bred återhämtning i hela OECD-området. Visserligen verkar de finanspolitiska stimulanserna i USA inte bli av, men det verkar inte spela så stor roll. USA-ekonomin ser stark ut, med höga förtroendetal hos både hushåll och företag, säger John Hassler, professor i internationell ekonomi vid Stockholms Universitet.

Några reserverade sig dock mot denna syn på USA och varnade för att ha en allt för positiv bild av deras ekonomiska förutsättningar. Dock håller de med om den globala återhämtningen generellt sett.

Huruvida Riksbanken kommer att börja höja reporäntan återstår att se. Just nu ligger den på -0,5 procent med en prognos om höjning först tredje kvartalet 2018. Nästa besked väntas 7 september.