Ekonomi

Bästa strategin för att vinna budgivningen

Buda i förtid eller buda i små steg för att ta hem budgivningen menar Svt-profilen Alexander Norén som skrivit boken Hög på hus.

Att buda på hus och lägenheter är en hel vetenskap i psykologi och kan upplevas skrämmande eller nervöst för många. Vilken strategi är bäst? Ska du lägga små eller stora bud? Före eller efter visning? Före visning är svaret om vi går på det Svt-profilen Alexander Norén säger i en artikel i Svenska Dagbladet. Han har skrivit boken Hög på hus och analyserar bland annat budgivningar för att lära sig mer.

Enligt honom är relativt små bud att föredra eftersom du med stora bud som därefter blir små när du närmar dig din smärtgräns, kan avslöja dig för dina motståndare. 

Alexander säger också att du med ett lågt bud i de accepterade regionerna för säljaren, alltså i de regioner där säljaren tycker att priset känns rimligt medan du fortfarande finner det vara ett acceptabelt och ganska lågt bud, oftast kammar hem köpet innan budgivningen ens börjat. Detta uppges vara den absolut bästa strategin, för enligt uppgift väljer nio av tio att hellre ta en säker vinst än att möta riskerna som uppstår vid budgivning. Så buda gärna "lagom" lågt redan före visning och se om du kan undvika en budgivning.

Ett tips som ges är också att du själv ska bestämma dig för vad bostaden är värd redan före en eventuell budgivning, innan det tillfälle då du flyttat in mentalt. Detta så att du inte dras med i det psykologiska spelet och börjar buda hej vilt bara för att vinna.