Ekonomi

Booli motsäger kraftig prisnedgång på bostadsrätter

Booli har undersökt slutpriser på bostäder.

Booli har undersökt slutpriser på bostäder. Foto: Creative Commons.

Diskussionerna kring bostadsprisernas upp- och nedgångar går het. Så här ser Booli på saken.

Priserna på bostadsrätter har sjunkit, men många talar om det som ett ras. Nu går bostadsannonssajten Booli ut och säger emot användningen av det begreppet. De har undersökt slutpriser i november i år jämfört med tidigare år och konstaterar ett det finns en liten prisnedgång, men också ett ökat utbud. Utbudet av lägenheter i november i år är hela 57 procent större än tidigare år.

Detta, menar de, påverkar priserna eftersom marknaden inte blir lika het. Men något ras är det däremot inte tal om.

- Marknaden har inte gått ner 15 procent som flera mäklarbyråer sagt. Däremot ser vi att priserna är 7 procent lägre i Stockholms kommun i år jämfört med november 2016, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

I Göteborg visar deras siffror istället en uppgång på 1 procent, medan priserna i Malmö backar med 1 procent. På riksnivå är pristappet -3 procent.

- Mäklarna har en bra fingertoppskänsla, men det är viktigt att skilja på vad som faktiskt hänt och vad som är en möjlig utgång. Som det ser ut just nu har säljarna inte accepterat några anmärkningsvärt lägre prisnivåer, säger Matilda Adelborg.

Hon förklarar att de ser att många säljare väljer att avvakta med försäljning, de säljer inte på de bud som kommer in.

- Marknaden går inte ner i realitet förrän köpare och säljare är överens om priset och affären går igenom.

Booli har även gjort samma undersökning avseende husmarknaden. Också här ökade utbudet. Det var 24 procent fler hus till salu i november i år jämfört med föregående år.

Deras siffror visar att priserna i genomsnitt ökade med 8 procent på riksnivå. Ökningen återfinns även i storstadsområdena Göteborg och Stockholm med sina 3 respektive 1 procent upp. I Malmö låg de däremot stilla.