Ekonomi

Blocket planerar offensiv för bostadsannonserna

Blocket planerar offensiv för bostadsannonserna

Kriget om bostadsmarknaden hårdnar, både Hemnet och Blocket spänner sina muskler.

Under förra året införde Hemnet en omtalad avgift. Men det verkar inte ha avskräckt mäklarbyråerna. De flesta är fortfarande nöjda med säljsajten, även om en del uttrycker oro inför det faktum att det är Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling som äger en stor del av Hemnet. Men i ridåerna planerar Blocket en stor offensiv med sin bostadssajt. Sajten ska få ett helt nytt utseende, en ny app och nya funktioner. Flera inom mäklarbranschen har varit med och fått komma med idéer.

- Dagens Blocket bostad är en jättebra komplementsajt till Hemnet, men framtidens sajt kommer på ett helt annat sätt vara en konkurrent till Hemnet. Där har jag och flera andra i branschen varit kravställare, säger Erik Wikander som är vd för Mäklarhuset.

Ett av målen är att få publicera bostadsannonser i förväg, något som skulle kunna orsaka en del rabalder inom branschen eftersom en hel del bostäder säljs under de första 48 timmarna. Kriget om marknaden kommer alltså att hårdna ytterligare. Fastighetsmäklarförbundets medlemsföretag skulle exempelvis helhjärtat välja Hemnet om en sådan funktion infördes. Redan under förra året var det flera som valde sida. Erik Olsson, vd för Erik Olssons fastighetsbyrå, har exempelvis sina annonser hos Blocket men säger samtidigt att de valt Hemnet som förstahandsplattform.

- Under 2014 tror jag att väldigt många mäklarföretag tvingas bestämma sig för vilket lag man ska heja på. Och vi har valt Hemnetlaget”, säger Erik Olsson.

Hur konkurrensen, och sviterna från den, kommer att påverka köpare och säljare återstår att se.

Källa: Di.se