Juridik, Ekonomi

Barnfamilj som blir av med huset lyfts in i valdebatten

Familjen Lundqvist bollas mellan kommun och gruvbolag, nu är frågan uppe i valdebatten.

I slutet av förra året ansökte och fick gruvbolaget LKAB rivningslov för familjen Lundqvists hus. Beslutet innebar att familjen skulle behöva flytta, men ersättningen var inte tillräcklig för att de skulle kunna köpa en ny likvärdig bostad och familjen fick heller inte större lån godkänt av banken. Nu har det sju år långa fallet kommit att bli en del i valdebatten i Gällivare.

Under valdebatten uttryckte kommunalrådskandidat Birgitta Larsson att de kunde tänka sig att ställa sig på familjens sida och vädja till LKAB. Familjen Lundqvist är dock inte särskilt hoppfulla inför att det här beskedet ska leda någon vart. De anser att kommunen, om de menar allvar, borde dra tillbaka ärendet från Lantmäteriet .

- Det ärendet som säger att huset ska rivas först, för att sedan sparka ut oss och sedan värdera huset, säger husägare Katarina Lundqvist till SVT.

Konflikten bottnar i en väg som LKAB vill anlägga. Övriga fastighetsägare i området har tackat ja till ersättningen och flyttat. Familjen Lundqvist är de enda som bor kvar.

När SVT frågade Dan Johansson hos LKAB hur företaget ställer sig till det Birgitta Larsson sade under valdebatten svarade han att ärendet ligger hos kommunen, men att de är beredda på att gå in i en diskussion med dem om de bjuds in.