Ekonomi

Att anlita städhjälp

Att anlita städhjälp

Med RUT-avdraget blev det ekonomiskt möjligt för fler att anlita städhjälp. Städföretagen skiljer sig åt både pris- och kvalitetsmässigt så det lönar sig att jämföra för att hitta det alternativ som passar ens egen situation bäst.

Med heltidsarbete, småbarn och ett hus kan det vara svårt att få vardagen att gå ihop. Tanken på att anlita städhjälp lockar många och RUT-avdraget har gjort att allt fler skrider till verket.

Annelie Nilsson har haft städhjälp i tre år. Hon bor i en villa på 130 kvadratmeter och har städning varannan vecka, fyra timmar per gång. Det kostar 1350 kronor i månaden, inklusive moms men efter RUT-avdrag. Städaren de anlitar valde de efter rekommendation.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att få referenser. Jag har förstått att det är kan vara väldigt olika kvalitet på städningen. Det är också olika vad som ingår. För oss var det till exempel viktigt att få någon som gjorde både strykning och fönsterputs.

Annelie och hennes man brukar lämna instruktioner till städaren om det är något särskilt de behöver ha hjälp med för att utnyttja tiden maximalt.

– Vi brukar också alltid plocka undan innan för att få valuta för pengarna.

Trots att hon var lite tveksam till en början att släppa in en främling i huset så är hon väldigt nöjd med sitt beslut.

– Det är så skönt när det är helg och man kan koppla av och återhämta sig, istället för att ägna hela lördagen åt städning. Städning är tidskrävande och nu får man mycket tid över till annat.

Företaget Städenergi i Stockholm erbjuder olika typer av städning. Är man intresserad av att bli kund hos dem har man möjlighet att beställa en provstädning.

Efter provstädningen tar man ställning till om man vill få kontinuerlig städning. Då får man en checklista där man fyller i och en lista på rengöringsmedel och verktyg som man behöver ha hemma, till exempel en mopp. Man fyller också i en checklista över vad man vill ha för typ av städning. Sedan skräddarsys den efter kundens önskemål. Städenergi skriver ihop en arbetsbeskrivning efter dessa som sätts upp i hemmet, till exempel på insidan av dörren till städskrubben. Om man vill ha något extra utfört vid något tillfälle, till exempel en ugnsstädning så sätter bara dit en post it-lapp med direktiv.

Hur lång tid städningen tar beror på vad kunden har för behov och på hur huset ser ut. En villa på 150 kvadratmeter rekommenderar Städenergi städning på mellan fyra och sex timmar.

– Vi ger en rekommendation efter kundens behov, men i slutänden är det alltid kunden som väljer vad den vill ha. Vi har en del kunder som har villor på 160–170 kvadratmeter som bara har tre timmars städning, men då får man vara medveten om att inte allt blir städat, utan det mer basala som dammsugning och våttorkning av golv samt städning av köket, säger Daniel Häggqvist på Städenergi.

En del av Städenergis kunder har städning två gånger i veckan, många varje vecka, men majoriteten, ungefär 65 procent, har städning varannan vecka. Kontraktet man skriver för kontinuerlig städning har en månads uppsägningstid. Minimum städtid är två timmar varannan vecka. Att få städat tre timmar varannan vecka kostar 1 040 kronor i månaden efter RUT-avdraget.

– Vi rekommenderar att man plockar undan, om de vill kan vi plocka undan men det tar tid från städningen, säger Daniel Häggqvist.

Fönsterputs ingår inte i hemstädningen utan det får man begära en separat offert på. Som hemstädningskund har man rabatt på tjänsten.
Städenergi kör tre mil från tullarna för utan framkörningsavgift, annars kostar det 120 kronor per gång och det är inte berättigat skattreduktion.

RUT-avdraget har inneburit många nya kunder för städfirmorna och genererat många nya jobb. Städföretaget Hemservice2 i Lund har anställt tre stycken hittills i år och fler rekryteringar väntas göras.

När kunden har kontaktat Hemservice2 gör firman ett besök hemma hos kunden. De har med sig ett produktblad som är basen för tjänsten, där finns också en individuell del i vilken kunden kan välja vad den vill ha för tillval, så som strykning och fönsterputsning. Kunden behöver inte ha några rengöringsmedel hemma utan Hemservice2 har ett paket för varje kund.

Hemservice2 har fasta månadskostnader som varierar mellan olika kunder beroende på hur ofta och hur länge man vill ha städat. Hemstädningen kostar från tusen kronor och uppåt, då gäller det städning i tre timmar varannan vecka efter RUT-avdraget.

– De vanligaste varianterna är att man har fyra timmar varannan vecka eller tre timmar varje vecka, säger David Ulvmoen på städfirman Hemservice2.

Ett hus på 150 kvadratmeter beräknar han tar ungefär tre, fyra timmar att städa, men det beror mycket på exempelvis hur många som bor i hemmet, om det finns småbarn eller om det är mycket möbler eller inte.

RUT-avdraget har gjort det billigare för kunder att anlita vit arbetskraft, men det förekommer fortfarande en hel del svart arbetskraft i branschen. David Ulvmoen menar att ett tips är att ta referenser från bolagets kunder för att försöka se att de har att göra med ett seriöst bolag eller ej.

– Som kund är det bra att vara observant och inte stirra sig blind på priset. Är priset väldigt lågt så är det en varningsklocka. Man ska fråga sig om de anställda har en skälig lön och bra arbetsvillkor? Har de anställda försäkring och har företaget försäkring? Det är viktigt för om det saknas försäkringar och det uppstår en skada i hemmet under städningen så kan kunden råka illa ut i slutänden.

RUT-avdraget infördes den 1 juli 2007 och gör det billigare att köpa hushållsnära tjänster. Skattereduktion medges med halva arbetskostnaden men högst med 50 000 kronor per person och år. Fakturorna som kommer från städfirmorna har i regel redan RUT-avdraget med så kunderna behöver bara betala de 50 procent de ska och behöver inte göra något.

Enligt branschorganisationen Almega tillkommer 23 000 nya köpare varje månad och över 11 000 personer arbetar i branschen. Under 2008 beviljades
92 465 personer skattereduktion för hushållsnära tjänster enligt SCB (Statens statistiska centralbyrå).
Branschen har enligt Almega över 2 700 aktiva företag och går kraftigt framåt trots den rådande lågkonjunkturen.

De tjänster som är berättigade till RUT-avdrag är:

Städning, även bygg- och flyttstädning
Tvätt och strykning
Matlagning
Barnpassning, inklusive lämning och hämtning på skola/fritidshem
Läxhjälp
Gräsklippning
Mossbekämpning
Enkel veckorengöring av inomhuspool
Snöskottning

Skatteverket har valt att numera kalla RUT-avdraget för "hushållsarbete".

Läs mer