Ekonomi

2-procentig ökning för huspriserna

Huspriserna stiger i majoriteten av Sveriges län.

Huspriserna stiger i majoriteten av Sveriges län. Foto: Svensk Mäklarstatistik.

Husen blev något dyrare under september-november visar Mäklarstatistik.

Husmarknaden förväntas gå in i ett lugnare tempo över jul. Men senaste månaden har priserna ändå ökat något enligt Mäklarstatistiks senaste rapport. Genomsnittlig ökning för senaste tre månaderna är två procent.

Mest ökade huspriserna i Jönköping och Halland med sina 6 respektive 5 procent upp. En sjunkning noteras samtidigt i följande fem län: Gotland, Gävleborg, Norrbotten, Västerbotten och Jämtland - där minskar huspriserna med mellan 2-8 procent.

Tittar vi istället på siffrorna på årsbasis så har huspriserna stigit i alla län utom Jämtland som redovisar 0 procent. Den genomsnittliga ökningen för riket som helhet, sett till senaste året, är nio procent.

- Tittar vi på årstakten för storstadsområdena ligger den nära riksnivån: Stor-Stockholm +7 procent, Stor-Göteborg +10 procent och Stor-Malmö +8 procent. Vi kan förvänta oss att marknaden går in i en lugnare period över jul och nyår med färre affärer och fortsatt små förändringar den närmaste tiden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.