Många lägenheter som byggs är skräp

Uppdaterad 12 april 2017 09:36 · Publicerad 12 april 2017 09:34

Forskare slår larm om bostadsrätter som byggs med bristande kvalitet på grund av en jävsliknande situation.

Många lägenheter som byggs är skräp
Jonas Anund Vogel. Bild: KTH.

Genom att bilda en bostadsrättsförening med en tillfällig styrelse och ge sitt eget byggföretag jobbet med att bygga lägenheterna samt själva besluta vem som ska kontrollera bygget kan byggföretag bygga billiga "skräpbostäder" som inte kommer att hålla i längden. Tilltaget avslöjas av forskare som intervjuats av Svenska Dagbladet.

Forskarna ifrågasätter de nya husens tekniska hållbarhet och kvalitet och kallar situationen för ett allvarligt systemfel.

– Det tillåts att skräpbostäder byggs. Man behöver inte ens uppfylla befintliga energikrav. Och man behöver inte bygga med hållbara material, vilket kan innebära renovering efter tio år. Det är såklart bra att en massa byggentreprenader just nu skapar jobb, men sättet att bygga förslösar samhällets gemensamma tillgångar, säger KTH-forskaren Jonas Anund Vogel.

Som exempel på fel nämns allt från väggar som knäpper när det uppstår temperaturförändringar till avföring som läcker ut i trädgårdarna.

– Det mest upprörande är att ansvaret att undersöka om det nya huset är fullgott sedan läggs på enskilda köpare som omöjligen kan sätta sig in i de tekniska frågorna. Sådant tar flera år även för den som känner till byggsektorn, säger Jonas Anund Vogel.

Forskarna vill nu varna för den typen av bostadsrätter som byggs i en sådan här jävsliknande situation där samma person både beställer, bygger och kvalitetskontrollerar. De säger att det handlar om ungefär hälften av lägenheterna som byggs just nu, och att renoveringsbehovet hos dessa både blir större och uppstår betydligt tidigare.

Elina Blom Westergren
red@byggahus.se

Mest gillat

2017-04-15

Senaste

E
2017-04-18
B
2017-04-17
S
När jag bodde i ett välrenoverat miljonprogramsområde i Karlstad (Orrholmen), så kollade vi i både på nybyggda hyres och bostadsrätter, inkl gick på visningar. Och många byggdes ju då (2008 till 2014) i områden som man dagligen gick förbi, och kunde se. Besökte även många av husen i i mitt landstingsjobb, och fick se insidan. Är ingen byggchef precis, men tyckte allmännyttan i Karlstad (KBAB) verkligen tänkte efter när de byggde, och extra spännande hur de provade sig fram med passivhuslösningar i hyreshus. Vissa hus fick man testa ett varv till, t.ex huset Seglet. Men kvaliten verkade man alltid satsa på sådant som skulle hålla länge, och man berättade även hur man planerat att även renoveringar om x decennier framåt skulle gå smidigt. Bostadsrätter så märkte jag ju en hel del som verkligen så lyxiga ut, Bryggudden sticker väl ut extra mycket där i minnet. Men de blev också dyra vad jag förstod att bygga, och hemult dyra i inköp för köparna av bostadsrätterna, och även dyra i månadsavgifter. Mycket glas och vackert verkade flera av dem, byggda av de stora bolagen NCC, PEAB osv. Men när jag såg dem bygga husen, var det mer traditionellt betongjobb, inget extra som KBAB, och fasaderna satsade man mycket med glas osv, men jag kände mig inte säker på varför det skulle hålla bättre än de tegelväggarna med rejäl betong bakom (i flera skikt) man hade på KBABs hus. Däremot märkte man att de stora byggföretagen kunde ändra sig i produktionen när det var en lokal beställare, som försökte bygga hyresrätter, fast det ibland ändå pga ekonomi blev bostadsrätter. Såg både projekt vid Herrhagen o Rud som stack ut, verkade byggas med lite extra tanke. Och såg ju även bostadsrättsprojekt , dock med mindre byggfirma, där man körde med enstegsfasad och allt såg så enkelt ut, att man nästan undrade om man kunde hugga med en lång skruvmejsel i den några gånger, och komma in ända in till lägenheten. Förstod aldrig den enkla kvaliten, när lägenheterna hade prislappar på 3-5 miljoner på sig. Dessutom nära vatten med vänerklimat.... Även hört andra sidan av myntet om hyresrätter vid universitetet, där företag beställt att få hyreshus gjorda så billigt som möjligt, och sedan hyr ut dem. När man gått förbi, förstod man direkt varför det är en strid ström med klagomål och insändare från de som hyr. Håller tummarna att politikerna lyssnar på forskarna, och gärna ger medel att verkligen ha koll på detta, så vi inte får ett "renovera miljardprojekten" om några decennier. Fast vi kanske sitter i den sitsen redan nu....
2017-04-17
E
2017-04-16
P
2017-04-16