Många lägenheter som byggs är skräp

Jonas Anund Vogel.

Jonas Anund Vogel. Bild: KTH.

Forskare slår larm om bostadsrätter som byggs med bristande kvalitet på grund av en jävsliknande situation.

Genom att bilda en bostadsrättsförening med en tillfällig styrelse och ge sitt eget byggföretag jobbet med att bygga lägenheterna samt själva besluta vem som ska kontrollera bygget kan byggföretag bygga billiga "skräpbostäder" som inte kommer att hålla i längden. Tilltaget avslöjas av forskare som intervjuats av Svenska Dagbladet.

Forskarna ifrågasätter de nya husens tekniska hållbarhet och kvalitet och kallar situationen för ett allvarligt systemfel.

– Det tillåts att skräpbostäder byggs. Man behöver inte ens uppfylla befintliga energikrav. Och man behöver inte bygga med hållbara material, vilket kan innebära renovering efter tio år. Det är såklart bra att en massa byggentreprenader just nu skapar jobb, men sättet att bygga förslösar samhällets gemensamma tillgångar, säger KTH-forskaren Jonas Anund Vogel.

Som exempel på fel nämns allt från väggar som knäpper när det uppstår temperaturförändringar till avföring som läcker ut i trädgårdarna.

– Det mest upprörande är att ansvaret att undersöka om det nya huset är fullgott sedan läggs på enskilda köpare som omöjligen kan sätta sig in i de tekniska frågorna. Sådant tar flera år även för den som känner till byggsektorn, säger Jonas Anund Vogel.

Forskarna vill nu varna för den typen av bostadsrätter som byggs i en sådan här jävsliknande situation där samma person både beställer, bygger och kvalitetskontrollerar. De säger att det handlar om ungefär hälften av lägenheterna som byggs just nu, och att renoveringsbehovet hos dessa både blir större och uppstår betydligt tidigare.