Juridik, Uterum, Bygga nytt hus

JO kritiserar Botkyrka för långsam bygglovshantering

Väntade 15 månader på bygglov för en altan, och fick ett nej.

Ännu en kommun får nu kritik från justitieombudsmannen på grund av sin bygglovshantering. Edin Bajric lämnade in en bygglovsansökan för sitt altanbygge i april 2011, därefter gick det tio månader innan Botkyrka kommun i Stockholms län tog tag i ärendet. De bad då om bättre ritningar vilket de fick, men därefter tog det ytterligare fem månader innan Edin Bajric fick avslag på sitt bygglov.

Det är alldeles för lång tid menar JO Lars Lindström.

– Det är viktigt för den som ska bygga att få det här beskedet och det är mycket pengar i att bygga hus, så det drabbar ju plånboken, säger han till Mitti.se.

Edin Bajric hade under väntetiden köpt in material och legat på kommunen om att få ett besked, men kommunen svarade i sin tur inte - något som de i efterhand beklagar. 

– Vi har inget bra försvar. Självklart ska vi ha sådana rutiner, både övergripande och på individnivå, att akter inte blir liggande, säger samhällsbyggnadschef 
Magnus Andersson.

Både handläggningstiden och den dåliga kommunikationen får kritik från JO. Botkyrka kommun ska nu bland annat kompetensutveckla personalen och rekrytera för att komma åt problemet.