Bygga

Husdrömmar: Bastu i fokus och tre balkonger på Älgö

Huset när det var klart, i tid och allt.

Huset när det var klart, i tid och allt. Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

När kirurgen Lars och projektledaren Titti bygger hus är det inte mycket som går fel. Tvärtom så löper bygget som smort och så innehåller huset lyckade uppfinningar: Ett diskrum och vattenavrinning som ett vattenfall.

Kvällens avsnitt av tv-programmet Husdrömmar handlar om Lars och Titti som byggde hus på Älgö utanför Stockholm.

Titti och Lars
Titti och Lars byggde hus på Älgö i del 4 av Husdrömmar 2018.

Lars kunde ta över den sommarstuga som hans föräldrar hade byggt på 50-talet. Efter att ha rivit den gamla sommarstugan skulle han och Titti kunna bygga ett arkitektritat hus precis som de ville ha det.

Lars är 56 år och Titti 53. Här planerar dessa två särbos med två utflugna döttrar vardera att flytta in ihop för att bo livet ut. Vägen går ända fram till huset och om det skulle bli aktuellt, så går det att installera en hiss i trappan upp till plan två. Badrummen är stora.

Fakta

Huset skulle bli 160 kvm, med byggstart i mars 2017 och inflytt november 2017. Väggelementen byggdes i fabrik och huset inreddes sedan på plats. På fasaden spikade man på panel som var färdigmålad med järnvitriol.

Bottenvåning
Bottenvåning.

Allt gick som smort, de kunde flytta in på dagen.

Ovanvåningen
Ovanvåning. 

Det var synd bara att man inte fick reda på vem som var akitekten bakom huset, eller vem som producerade väggelementen. SVT kunde väl ha bjudit på något i upplysande syfte ändå?

Speciallösning för att ta hand om vattnet

Något man däremot fick reda på var att huset fick en speciallösning för att ta hand om dagvattnet. Först fick vi se en skiss på hur det skulle funka. När vatten rinner uppe på taket, ska det rinna ner i ena hörnet av taket, ner till nästa tak, vidare till ny öppning för att slutligen rinna ut från huset och det ska se ut som ett vattenfall.

Skiss vattenavrinning
Speciallösning för vattenavrinning.

Under byggets gång när det regnar få vi se att det faktiskt funkar.

Vattenfallet funkar
När det regnar ser de att vattenfallet funkar.

Svällband tätar vid fönstren

I en scen får vi se när snickarna Bruno och Oskar tätar vid fönstren. Huset ska provtryckas och huset måste vara absolut tätt för att minimera energiförluster.

Tätningsband
Tätningsbanden kommer att svälla.

De visar då hur de använder ett smidigt svällband som tätar istället för isolering. Bandet sväller till ca 3 cm tjocklek det blir varmt. De sätter också en annan typ av band, sedan fogar de. – Det räcker inte att bara dreva.

Kök med 6 m bänkskiva och separat diskrum

I det färdiga köket finns en sex meter lång bänkskiva i ett stycke, med härlig utsikt för den som står och lagar mat.

Kök
Det färdiga köket.

Bakom finns ett separat diskrum, med diskbänk och diskmaskin. Det är där porslinet förvaras, mycket smidigt att bara kunna stänga dörren när man har ätit klart och inte är sugen på att ta itu med disken på en gång.

Diskrummet
Diskrummet bakom köksbänken.

Hur gick det med budget egentligen?

Budget var satt till 6 000 000 kr, något som inte diskuterades vidare under programmet. Höll man budget eller inte? De borde ha överskridit den, med tanke på Gerts förslag till förändringar – som de följde.

Diskuterar fönster
Diskuterar ett extra fönster.

När Gert Wingårdh kom upp i det som skulle bli sovrummet när huset började komma på plats, så hade han synpunkter på placeringen av sovrummet. Han hade velat ha det i den rumsändan där de förlade bastun. Han tyckte att de utnyttjade utsikten från sängen dåligt.

– Man vore ju korkad om man inte lyssnar på vad Gert säger, säger Lars.

I maj kallar han dit arkitekten och så bestämmer de hur ett till fönster ska placeras i sovrummet för att utnyttja utsikten.

Sovrum med utsikt
Det kom till ett fönster på Gerts inrådan.

Bastun placeras på bästa platsen

Men bastun får vara kvar där den är, på första parkett. Lars och Titti är flitiga bastubadare. Lars har dessutom spenderat sin barndom på Älgö med att spränga under huset, för hans pappa ville försöka få in en bastu under den gamla sommarstugan utan att lyckas. Nu skulle Lars förverkliga drömmen om en bastu på Älgö, högt upp vid bästa utsikten.

Bastu
Från bastun går man ut på balkongen och svalkar sig.

När programledarna kommer till huset för att avsyna resultatet är Gert Wingårdh mäkta imponerad. Han älskar alla fönster. Gladast är han över fönstret som de satte in efter att han påpekade att det saknades.

vardagsrum
Köket öppet mot vardagsrummet.

Här finns goda möjligheter för Titti och Lars att njuta livet ut.