Hallå där Bauhaus: Varför är Fixar-TV igång igen med vilseledande råd?

Robert Aschberg presenterar Bauhaus fixarfilmer.

Robert Aschberg presenterar Bauhaus fixarfilmer. Foto: Skämdump

Byggahus medlemmar påtalade fel och Fixar-TV tog ner byggfilmklippen. Nu ligger de uppe igen.

Efter att Byggahus medlemmar påpekade felaktigheter i Fixar-TV:s instruktionsfilmer valde Bauhaus att plocka ner dem. Men nu är de tillbaka igen. Kritiken har inte låtit vänta på sig.

Så här skriver exempelvis medlemmen Ullberg: “Måste säga att jag tycker det är ofattbart obegåvat av Bauhaus att lägga ut dessa igen. De lär ut direkt felaktiga saker till intet ont anande konsumenter, vi märker det och de tar bort filmerna. Ett år senare lägger de upp samma filmer med samma fel igen. Som om det skulle vara mer rätt nu.

Krilleman: “Och det är samma filmer med samma fel som dom lagt upp igen! Fan vad uselt av Bauhaus!

Vi ringde upp Bauhaus för att höra deras sida av historien.

- Hallå där Johan Saxne, informations- och marknadschef hos Bauhaus!
- Hej hej!

- Vi såg att ni lagt upp Fixar-TV igen och korrigerat en del av felen som var i de tidigare filmerna. Bland annat generalskarvarna i innerväggsdelen. Stämmer det?
- Ja, vi har gjort om hela sidan, klippt om alla filmerna. Men det handlar inte om att det var fel i filmerna, vi klippte om dem för att göra dem ännu bättre, klippte ner dem till kortare versioner, mobilanpassade, lade in nya texter. Vi har rättat till eventuella fel också men det var inte vårt huvudfokus.

- Men flera av våra medlemmar har mejlat oss och påtalat att det fortfarande finns ett flertal klipp med fel. Exempelvis används lin och pasta tillsammans med klämring i en video. Varför har ni inte korrigerat samtliga fel?
- Alla filmer är genomgånga med besiktningsman och de som ligger där nu ska vara ok. Det finns alternativa sätt att göra saker på, men direkt felaktiga saker tog vi bort direkt. Att det skulle finnas något felaktigt nu känner jag inte till alls. Om något skulle vara felaktigt tittar vi på det direkt. Det finns kontaktuppgifter på fixartv.se, så det är bara att mejla i så fall.

- Varför gick ni aldrig ut offentligt med en rättning så att de som följt era felaktiga filmklipp får veta att de gjort fel och då kan korrigera det?
- Det enda som var fel var en badrumsfilm, den tog vi ner för ett år sedan, korrigerade och lade upp igen efter en vecka.

- Men det var ju även till exempel generalskarvar i innerväggsvideon, och det är det inte längre. Det finns kanske kunder som kollade på den eller badrumsvideon och som gjort fel, och de kanske inte märker att ni bytt ut videon. Varför gick ni inte ut med en offentlig rättning?
- Jag känner inte till den videon du talar om. Jag kan inte kommentera det över huvud taget.

- Har ni utvecklat något kvalitetssäkringssystem sedan förra årets kritikstorm, för att undvika att det blir fel igen?
- Vi har ett kvalitetssäkringssystem. Alla filmerna har gåtts igenom med en besiktningsman, det gäller samtliga filmer.

En film som Bauhaus i alla fall inte har valt att justera i är den fina introduktionsfilmen där Robert Aschberg säger:

”– När du går ut på nätet idag och tittar, så finns det alldeles för många självutnämnda experter på olika forum, alla vet bäst helt enkelt. ”

Tror du mest på Byggahus medlemmar eller på Fixar-TV? Döm själv.

Läs mer